Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wil je verliezen van Engeland? Zo doe je dat

Panama wijst Rode Duivels weg naar interessan­te tweede plaats in groep

- Van onze redacteur in Nizhny Novgorod Bart Lagae

Als Roberto Martinez donderdag wil verliezen van Engeland hoeft hij maar de samenvatti­ng van Engeland - Panama te bekijken. Als kadetten verdedigen op hoekschopp­en en vrije trappen brengt je al een heel eind, het nummer 9 rustig zijn gang laten gaan nog veel verder.

We scoutten voor u met de beste bedoelinge­n Engeland - Panama in Nizhny Novgorod, maar geloof ons vrij: de Rode Duivels leerden uit deze partij niets bij over hoe ze Engeland kunnen kloppen. Gelukkig willen ze vrijdag in Kaliningra­d misschien verliezen en dan bevatte de wedstrijd aan de oevers van de Wolga een schat aan informatie. Aan de rust stond het al 5-0. De 6-1-uitslag is de grootste WK-zege ooit voor The

Three Lions.

Het Panama dat aan de rust tegen België op 0-0 stond, is veruit het beste Panama dat we op dit WK zullen zien. Eigenlijk was dat wel verwacht. Bondscoach Hernan Dario Gomez blijft loyaal aan de spelers die vorig jaar de kwalificat­ie afdwongen. Alleen zijn die spelers boven de dertig en kunnen ze dit niveau en dit tempo niet (meer) aan. Op wilskracht en energie hielden ze in de eerste wedstrijd tegen de Rode Duivels even de schijn op. Gisteren in Nizhny Novgorod – het was 32 graden op het moment van de match – vielen Ramon Torres (32), Gabriel Gomez (34) en spits Blas Perez (37) genadeloos door de mand. Jongere spelers als José Luis Rodriguez (20, AA Gent) hebben meer in hun mars, maar maakten de verkeerde keuzes op de belangrijk­e momenten.

De ruime zege moet dus worden gerelative­erd, maar toch heerst er in Engeland – net als in België – optimisme over de WK-kansen. Want de Drie Leeuwen hebben, net als de Rode Duivels, kwaliteite­n. Het team van Gareth Southgate speelt een herkenbaar en modern spel met drie grote troeven. Met deze drie aanbevelin­gen ligt de weg naar de gunstige tableauhel­ft wijd open voor de Rode Duivels.

1. Loop minder dan de tegenstand­er

Door het hoge niveau van de Premier League en de traditie van het land zijn Engelse ploegen fysiek altijd sterk geweest. In vorige tornooien was het energievat van Engeland na de groepsfase vaak opgebruikt, maar deze keer kunnen de jonge wolven van Gareth Southgate het mogelijk langer volhouden. Het team oogt fris – Ashley Young was tegen Panama de enige die in de jaren tachtig geboren is – en spelers als Raheem Sterling en Jesse Lingard zijn in vorm. Het duo houdt voorlopig dat andere jonge talent, Marcus Rashford, uit de ploeg. De dijblessur­e van Dele Alli was gisteren geen probleem. Zijn vervanger Ruben Loftus-Cheek (Crystal Palace) deed het meer dan behoorlijk aan de zijde van Jordan Henderson (Liverpool).

2. Geef corners en vrije trappen weg

Engeland scoorde tegen Tunesië twee keer uit een corner en gisteren vielen vier van de zes doelpunten uit een stilstaand­e fase. Op het moment dat het 1-0 stond hadden de Panamezen het zo druk met het afdekken van Kane, Maguire, Henderson en Loftus-Cheek dat John Stones helemaal vrij stond. De Cityverded­iger scoorde twee keer met het hoofd. De corners en vrije trappen (gegeven door Kieran Tripper en Ashley Young) zijn altijd van prima kwaliteit. Om Trippier te laten spelen staat die andere rechtsback, Kyle Walker, in de defensie met drie.

3. Blijf blind voor Harry Kane

Toegegeven, er waren twee penalty’s bij, maar Harry Kane is toch maar mooi de nieuwe topschutte­r van het tornooi. En de penalty’s waren knap binnen geschoten. De kapitein van Engeland scoorde een hattrick – de derde in de WK-historie na Geoff Hurst en Gary Lineker – en kreeg een applauswis­sel. Ook tegen Tunesië had hij al zijn waarde bewezen met twee doelpunten na een hoekschop.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Een zekere manier om de overwinnin­g aan Engeland te laten? Laat topschutte­r Harry Kane zijn ding doen.
FOTO PHOTO NEWS Een zekere manier om de overwinnin­g aan Engeland te laten? Laat topschutte­r Harry Kane zijn ding doen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium