Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe lang op voorhand moeten spelers in de kleedkamer­s zijn?

-

Veel speling krijgen de Rode Duivels niet op zo’n tornooi. Zeker op wedstrijdd­agen. “Het is de FIFA die daar de touwtjes in handen neemt”, weet Vital Borkelmans, tot 2016 assistent-bondscoach bij de nationale ploeg. “En die heeft alles minutieus vastgelegd: het tijdstip waarop de spelers worden opgehaald, twintig minuten voor tijd wordt de exacte route naar het stadion doorgegeve­n, het tijdstip waarop het ene team moet aankomen, en het andere team, wanneer ze in de kleedkamer moeten zijn, enz. Alles is getimed. En de spelers volgen dat blindeling­s, want ze zijn het ook gewend van bij hun club, waar dat net zo is.” Concreet: voor de FIFA moet elk team ten laatste anderhalf uur voor aanvang van de wedstrijd aangekomen zijn in het stadion. Dat heeft ook een aparte reden: ten laatste 85 minuten voor het begin van een WKwedstrij­d moet de teamverant­woordelijk­e de volledig ingevulde ‘startlijst’ afgeven aan de plaatselij­ke ‘algemene coördinato­r van de FIFA’: alle 23 spelers, opgedeeld in 11 starters en 12 bankzitter­s. Enkel een blessure tijdens de opwarming kan die lijst nog veranderen.

De strikte tijdsregel­s gelden ook op nietwedstr­ijddagen. “In het hotel gelden dezelfde strikte regels. Om 9.00u ontbijten betekent ten laatste om 8.58u beneden. En wie te laat is (overslapen, lift traag…, red), wordt gestraft, al dan niet op een ‘ludieke’ manier. Enkel het tijdstip van slapen is vrij. Om 23.30u was het bedtijd en moest iedereen naar z’n kamer, maar wat ze daar dan doen, is hun zaak. De spelers zijn wel profession­eel genoeg om te weten welke rust ze wanneer nodig hebben.” Radja Nainggolan weet overigens alles van strikte tijdsregel­s. Bij de WK-kwalificat­iewedstrij­d tegen Estland, vorig jaar in juni, zat hij plots op de bank, terwijl hij de drie voorafgaan­de interlands altijd in de basis stond. Geen tactische keuze, maar een straf van Martinez omdat hij te laat kwam op de tactische bespreking voor de wedstrijd. Het kwam nooit meer goed tussen die twee.

En een andere Rode Duivel, Marouane Fellaini, heeft ook al kennis gemaakt met strenge tijdsregel­s. Zij het bij Manchester United. “Toen we met tien spelers één minuut te laat waren voor de lunch na een training, gaf coach Louis van Gaal ons allemaal een boete. Hij was razend.”

 ??  ?? Niet iedereen ligt wakker van tactische plannen of defensieve zorgen bij de Rode Duivels. Eva Verschaere­n, vormgeefst­er bij uw krant, stelt zich andere vragen bij het WK. Vragen die alleen een voetballee­k als zij kan verzinnen, maar die ook de...
Niet iedereen ligt wakker van tactische plannen of defensieve zorgen bij de Rode Duivels. Eva Verschaere­n, vormgeefst­er bij uw krant, stelt zich andere vragen bij het WK. Vragen die alleen een voetballee­k als zij kan verzinnen, maar die ook de...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium