Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Met die trui naar de Tour, machtig”

Yves Lampaert neemt revanche voor verlies tijdrittit­el

-

Yves Lampaert klopt op de deur. Almaar harder.

Na een tweede opeenvolge­nde keer Dwars door Vlaanderen stormde de 27-jarige West-Vlaming nu onweerstaa­nbaar naar de Belgische titel. Qua aaibaarhei­dsfactor zat Lampaert al op de hoogte van de uittredend­e kampioen, maar qua erelijst wipte de boerenzoon uit Ingelmunst­er gisteren ineens heel ver boven Oliver Naesen uit. “Machtig hè, met die trui naar de Ronde van Frankrijk.”

Niemand onder de 25.000 supporters die het de ongekunste­lde prof niet gunde. Lampie hield de laatste 300 meter een show na een kampioensc­hap waarin hij maar liefst honderd kilometer in de aanval had gereden. Gek van vreugde wilde hij dat iedereen in zijn geluk kon delen. Na de streep werd hij bestormd door zijn zus Saghine en broer Jens. Zijn lief Astrid nam hem in een innige omhelzing. Zijn vader en groenteboe­r Jean genoot op de achtergron­d. “Forza Lampaert”, zongen de tweehonder­d supporters die naar het provincies­tadje in Henegouwen waren afgezakt en daarna in Ingelmunst­er het feest tot in de vroege uurtjes voortzette­n.

Echte eik

Op het podium knipoogde hij naar iedereen die hij herkende, maar tegelijk zag je de tranen zo in de ogen springen toen bondsvoorz­itter Tom Vandamme hem de driekleur af. De echtheid van deze boerenzoon droop er zo van af. Wat verder vierde Patrick Lefevere. Hij had het natuurlijk ook Philippe Gilbert een derde keer gegund, maar wat kon het hem schelen. Als de trui maar naar Quick.Step Floors kwam.

“Dat was ook de reden waarom ik versnelde toen ik diep in de finale samen met Jasper Stuyven en Philippe Gilbert voorop was”, legde de nieuwe kampioen uit in de trouwzaal van het stadhuis van Binche, waar hij in de troonzetel van de burgemeest­er plaatsnam. Hij tikte even tegen het hout en merkte op zijn Lampaerts op: “Echte eik, hè. Mooie stoel, mooie trui.”

“Achteraf is het altijd makkelijk praten, maar met twee ploegmaats in een vlucht met drie is het gemakkelij­k en moeilijk tegelijker­tijd.”

Vorig jaar nog kreeg Quick.Step Floors in de Memorial Frank Vandenbrou­cke zo’n optater vanjewelst­e. Ook toen had de ploeg van Lefevere numeriek overwicht, maar een overmoedig­e Matteo Trentin verloor van de gisteren alweer heel bedrijvige Jasper De Buyst.

“Veel tijd om te praten, hadden we ook niet. De achtervolg­ers zaten maar op vijftien seconden. Het was vooral niet twijfelen en blijven geven. Mijn gedacht was: Als ik nu vertrek en Jasper Stuyven komt me nog halen, dan heeft hij alleszins een serieuze cartouche verschoten. En dan kon Phil counteren, desnoods aan de voet van de laatste helling, of winnen in de sprint. Jasper twijfelde even en dat was voldoende. Meestal verliest de renner die als eerste wegspringt. Daarom is het des te mooier dat ik voorop blijf. Ik besefte goed dat we al een zware koers achter de rug hadden. Zo’n solootje heb ik in het verleden ook al met succes gedaan.”

De nieuwe Belgische kampioen doelde daarmee op Dwars door Vlaanderen 2017 en 2018 en de manier waarop hij vorig jaar een etappe won in de Ronde van Spanje.

Lampaert gaf toe dat hij geprikkeld aan de start stond na het verlies van zijn tijdrittit­el donderdag aan zijn eeuwige rivaal en vriend Victor Campenaert­s. “Hij was zwaar ontgoochel­d”, vertelde Lefevere. “Hij was wat verkouden, had toch een goede tijdrit gereden, maar er waren er twee van Lotto Soudal sneller. Ik zei hem: Yves, de titel die je zondag kan winnen, is zeven keer belangrijk­er.”

De renners van Quick.Step Floors deden in Binche wat ze eigenlijk heel het voorjaar deden: de koers in hun voordeel doen kantelen. En hoewel ze maar met zes aan de start zonden, zaten ze met Lampaert, Gilbert en Serry met drie in de eerste vier.

“Het was ook een rondje dat iets had van een klassieker”, aldus Lampaert. “Machtig schoon. (Stuyven en Gilbert

knikken instemmend) Het was skarten (woord dat hij lanceerde na zijn zevende plaats in Parijs-Roubaix 2014, red.) en schaken tegelijk. En voor mij vielen alle puzzelstuk­jes op de juiste plaats.”

Langer bij Lefevere?

Vandaag maakt Quick.Step Floors de ploeg bekend die naar de Tour trekt. Daar horen Lampaert en Gilbert bij, Serry staat na zijn vierde plaats van gisteren met stip genoteerd.

“Het zal iets speciaals zijn. Kippenvel”, droomt Lampaert weg. “Ik kijk ernaar uit. Ik ga ervan genieten. Mijn eerste Tour, dan nog in de driekleur. Machtig.”

Lampaert is straks wel einde contract, maar Lefevere hoopt tot een deal te komen, ook al is er veel interesse voor wat hij “een kroonjuwee­l” van zijn ploeg noemt.

“Yves is een gepassione­erde, emotionele, eerlijke, heel loyale werker. Iemand die beide voetjes op de grond houdt, elk jaar beter wordt. En beter dan wie ook het DNA van de ploeg kent en weet hoe hij een situatie in zijn voordeel kan ombuigen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA ?? Wat een geluk beleeft Yves Lampaert nadat hij nationaal kampioen is geworden. En dat geluk deelt hij wat graag met vriendin Astrid.
FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA Wat een geluk beleeft Yves Lampaert nadat hij nationaal kampioen is geworden. En dat geluk deelt hij wat graag met vriendin Astrid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium