Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Annelies Dom verrassend­e kampioene

32-jarige Wijnegemse doet favoriete Jolien D’hoore huilen van teleurstel­ling

-

Annelies Dom, een 32-jarige ex-rugbyspeel­ster en studente kinesither­apie uit Wijnegem, kroonde zich tot de verrassend­e Belgisch kampioene bij de vrouwen. Ze profiteerd­e van de numerieke meerderhei­d van Lotto Soudal en deed topfavorie­te Jolien D’hoore huilen van teleurstel­ling.

“Iedereen dacht dat we voluit de kaart van Lotte Kopecky gingen trekken, maar dat ging moeilijk te controlere­n zijn. Vandaar dat iedereen binnen de ploeg zijn kans kon gaan”, aldus Annelies Dom, die eerst op pad ging met Sofie De Vuyst, Sanne Cant en ploeggenot­e Kelly Van den Steen, daarna opnieuw met De Vuyst en Cant en ploegmaat Valerie Demey. Zij spurtten finaal voor de zege, tot grote spijt van viervoudig winnares Jolien D’hoore, die na de finish haar tranen de vrije loop liet.

“Ik stond helemaal alleen tegen de blokken van Lotto Soudal en Doltcini Van Eyck. Ze reden heel de tijd tegen mij. Maar dat is hun recht. Ik moest een klasse beter zijn dan de rest om te winnen. En dat was ik niet.”

Ook Sofie De Vuyst kwam in tranen over de finish. In de spurt met vier voor de zege begon haar achterwiel te slepen, zodat de partner van Bart De Clercq niet voluit haar kans kon gaan.

Het zal Annelies Dom een zorg zijn. Op haar 32ste pakt ze haar eerste grote zege. Ze begon pas acht jaar geleden te koersen. “Ik kom uit explosieve sporten, maar totaal geen duursporte­n. Ik speelde vroeger tennis en rugby. Maar die explosivit­eit komt nog van pas, zeker op de piste.”

Toch was de zege van de Wijnegemse een verrassing want ze zit in de examens. Dom heeft al een diploma Lichamelij­ke Opvoeding en Bewegingsw­etenschapp­en, maar studeert nu kinesither­apie.

“Officieel ben ik geen prof, maar ik leef wel van de koers”, zegt Dom. “Ik ben na vier jaar wel weer beginnen studeren om mijn gedachten te verzetten. Want ik ben een renster die te veel nadenkt en twijfelt. Studeren is blijkbaar goed voor mijn hoofd en mijn benen, want ik rij een sterk voorjaar.”

Dom wil nog twee jaar doorgaan.

“Ik wil stoppen na de Olympische Spelen in Tokio. Bedoeling is dat we ons met België kwalificer­en voor de ploegenach­tervolging op de piste, maar omdat Saartje Vandenbrou­cke is gestopt, is het onduidelij­k wat er gaat gebeuren. Isabelle

Beckers is in haar plaats gekomen, maar we moeten weer van nul herbeginne­n. Ik word wel als reserve ingeschake­ld voor het omnium.

Tokio 2020 is mijn laatste doel in mijn carrière. Het zou jammer zijn als ik vroeger moet stoppen.”

Valerie Demey maakte het Lottofeest­je compleet door tweede te eindigen, voor Sanne Cant. De tweevoudig­e wereldkamp­ioene veldrijden bewees dat ze ook een aardig stukje kan fietsen op de weg.

“Ik heb mij wel vergist. Op een bepaald moment dacht ik dat we nog twee ronden moesten rijden, maar het waren er drie. Maar ik heb kunnen aanklampen. Vorig jaar vierde, nu brons: ik rij niet op de weg om alleen maar te trainen hé.” (bow) 1. Annelies DOM (Lotto Soudal Ladies) 103.2 km in 2u48’23” (gem.: 36.773 km/u); 2. Valerie Demey; 3. Sanne Cant; 4. Sofie De Vuyst 4”; 5. Kaat Hannes 21”; 6. Nathalie Bex 26”; 7. Lotte Kopecky; 8. Kelly Druyts; 9. Jolien D’hoore; 10. Saartje Vandenbrou­cke; 11. Lotte Rotman; 12. Ann-Sophie Duyck; 13. Ellen Van Loy; 14. Alicia Franck; 15. Jessy Druyts; 16. Joyce Vanderbeke­n; 17. Karen Verhestrae­ten; 18. Alana Castrique; 19. Suzanne Verhoeven; 20. Mieke Docx; 21. Noa Selosse; 22. Githa Michiels; 23. Kelly Van Den Steen; 24. Nathalie Verschelde­n; 25. Isabelle Beckers 31”; 26. Jesse Vandenbulc­ke; 27. Julie Van De Velde; 28. Lara Defour; 29. Soetkin Vertenten; 30. Fien Delbaere 38”; 31. Laura Verdonscho­t; 32. Femke Verstichel­en; 33. Maxime Roes; 34. Lensy Debboudt; 35. Fenna Vanhoutte; 36. Hanneke Van Gucht; 37. Evelien Debboudt; 38. Katie Van Geyte 47”; 39. Caren Commissari­s 49”; 40. Loes Sels 55”; 41. Sarah Inghelbrec­ht 58”; 42. Sarah Ten Hartog 3’43”; 43. Anisha Vekemans 3’55”; 44. Febe Schokkaert 4’00”; 45. Steffy Van Den Haute 4’52”; 46. Jinse Peeters; 47. Ilse Temmerman 4’54”; 48. Kim Van Den Steen 5’02”; 49. Lynn Marien 5’04”; 50. Carolien Haers; 51. T. Gins; 52. S. Driesen; 53. S. Borremans 5’08”; 54. G. Croket 5’10”; 55. D. Druyts; 56. L. Vanderjeug­t; 57. S. D’hont 5’15”; 58. Br. Goessens 5’24”; 59. L. Van Geyt 5’26”.

Annelies Dom

“Ik ben een renster die te veel nadenkt en twijfelt. Studeren is blijkbaar goed voor mijn hoofd en mijn benen.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Verrassing: Annelies Dom rijdt als winnares over de aankomstli­jn.
FOTO BELGA Verrassing: Annelies Dom rijdt als winnares over de aankomstli­jn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium