Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alonso heeft het ook op Vandoorne gemunt

Spanjaard ergert zich aan situatie bij McLaren

- GERT VERMERSCH

Acht dagen geleden nog de held van Toyota na een overweldig­ende zege in de 24 Uur van Le Mans, gisteren met McLaren laatste in de Grand Prix van Frankrijk. Fernando Alonso begint zich vragen te stellen bij het niveau van zijn Britse werkgever en laat ondertusse­n niet na te benadrukke­n dat hij nog altijd pakken beter is dan teammaat Stoffel Vandoorne.

Het gaat niet goed bij McLaren. Interne onrust haalde de Britse pers, waardoor de Franse sportieve directeur Eric Boullier dit weekend het leven zuur werd gemaakt. In zoverre zelfs dat de FIA tijdens een persconfer­entie even moest ingrijpen. Erger waren de verklaring­en van CEO Zak Brown zaterdagna­middag, enkele uren nadat McLaren met een zestiende en achttiende tijd de slechtste kwalificat­ies van het seizoen had neergezet.

“We weten dat we een aerodynami­sch probleem hebben, alleen kunnen we het in de windtunnel niet oplossen”, aldus de Amerikaan. “Gewoonweg omdat het euvel zich in de windtunnel niet manifestee­rt. Het enige wat we kunnen doen, is experiment­eren met mogelijke oplossinge­n.”

Vandoorne als mikpunt

Vogelpik, met andere woorden. Niet het niveau dat tweevoudig wereldkamp­ioen Fernando Alonso verwacht. “We zijn gewoon niet competitie­f en al zeker niet dit weekend”, aldus de Spanjaard zaterdagav­ond. Om er dan in één adem aan toe te voegen. “Maar ik doe er alles aan om in deze rampzalige omstandigh­eden te redden wat er te redden valt.”

Waarna een rondje Stoffel Vandoorne-bashing volgde: “Ik ben de enige die dit jaar in de kwalificat­ies acht keer zijn teammaat heeft geklopt. Nochtans was die kampioen in GP3, GP2 en alle andere kampioensc­happen waaraan hij deelnam. En op een omloop waar hij nogal wat races won, ben ik over één rondje toch twee tienden van een seconde sneller.”

Afgezien van het feit dat Alonso nog wat te leren heeft over de carrière van zijn Belgische teammaat – Vandoorne reed nooit GP3 en won ooit één race in Le Castellet, in 2012 – kan men zich afvragen waarom de Spanjaard het nodig vindt zich te profileren ten koste van onze landgenoot. Vooral omdat iedereen wel weet – Vandoorne in de eerste plaats – dat Alonso nog altijd een van de beste rijders van het pak is.

Niet voor het eerst

Het is niet de eerste keer dat Alonso zich laatdunken­d over een teammaat uitlaat. Ook vorig jaar was hij er af en toe als de kippen bij om te benadrukke­n dat hij betere prestaties liet zien dan Vandoorne. Waarna Vandoorne een betere tweede seizoenshe­lft neerzette en Alonso wijselijk zijn mond hield.

Hoe Vandoorne gisteren reageerde? Door bij de start handig alle brokstukke­n te ontwijken en zo aan het eind van de race voor de eerste keer dit seizoen voor Alonso te worden geklasseer­d. Wel buiten de punten, dus reden tot vreugde was er niet. “We waren gewoon niet snel genoeg”, stelde Vandoorne na de race. “Positief voor mij persoonlij­k was dat ik toch een paar rijders heb kunnen inhalen. Onder wie Fernando, ja.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Fernando Alonso verschijnt samen met Stoffel Vandoorne in de fanzone. “Ik ben de enige die dit jaar in de kwalificat­ies altijd sneller was dan zijn teammaat.”
FOTO PHOTO NEWS Fernando Alonso verschijnt samen met Stoffel Vandoorne in de fanzone. “Ik ben de enige die dit jaar in de kwalificat­ies altijd sneller was dan zijn teammaat.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium