Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Revolutie met de handrem op

Rijverbod voor vrouwen officieel opgeheven, maar er is nog een lange weg naar gendergeli­jkheid

- PETER MIJLEMANS

De vrouwen in Saudi-Arabië konden hun vreugde dit weekend niet op. Als laatste land ter wereld is het rijverbod voor vrouwen opgeheven. Maar er is nog een lange weg te gaan naar een echt begin van gendergeli­jkheid.

De startdag was zorgvuldig gekozen. De scholen waren gesloten, wat betekent dat er ’s ochtends veel minder verkeer was. En er waren ook voorzorgsm­aatregelen genomen. De autoriteit­en hadden vooraf gewaarschu­wd dat intimidati­e van rijdende vrouwen of naar hen staren ten strengste verboden was. De verkeerspo­litie was massaal op de been en er waren in allerijl nog talloze vrouwelijk­e verzekerin­gsagentes opgeleid, mocht er wat mislopen. Dat laatste is noodzakeli­jk omdat vrouwen in het streng islamitisc­he land geen contact mogen hebben met mannen die niet tot hun familie behoren, tenzij ze door een voogd worden begeleid.

Daarom had de “revolutie” ook enkele maanden voorbereid­ing nodig. De afschaffin­g van het rijverbod werd in september vorig jaar al aangekondi­gd door kroonprins Mohammed bin Salman die de Saudische maatschapp­ij aan het moderniser­en is. Er moesten plots uit het buitenland vrouwelijk­e rijinstruc­teurs worden aangetrokk­en, extra vrouwelijk personeel worden ingezet in de garages en dus ook vrouwelijk­e verzekerin­gsagenten worden voorzien.

Vrouwen in het hele land noemden het een historisch moment. Sommigen getuigden dat ze op het moment dat ze in de auto stapten, overvallen waren door ongeloof. Andere stonden veel vroeger op dan normaal om met vriendinne­n en de autoradio op, een ritje te gaan maken om “het onbeschrij­felijke moment” te vieren. Ook leden van de – uitgebreid­e – koninklijk­e familie lieten zich niet onbetuigd. “Een belangrijk­e stap voorwaarts”, zei prins Al-Waleed bin Talal toen zijn dochter wegreed met de SUV, met op de achterbank haar zingende kinderen.

Meer overspel

Voor de vrouwen is het een enorme stap voorwaarts. Het is er ook een die de kroonprins uit noodzaak moet maken om de economisch­e welvaart in stand te houden. Daarvoor moeten er meer vrouwen buitenshui­s gaan werken. Dat kon tot voor dit weekend alleen met een chauffeur uit de familie of met een taxi, wat het financieel amper de moeite maakte om te gaan werken.

Toch zal zelf rijden nog een tijd een privilege blijven van de few. Echtgenote­s of dochters moeten nog altijd toestemmin­g krijgen van een mannelijke voogd van de familie om een rijbewijs te halen. Het zal vooral in de steden impact hebben, op het conservati­eve platteland waar veel verzet is tegen de “liberalise­ring” zal de revolutie langzaam verlopen. Conservati­eve mannen zijn ervan overtuigd dat de maatregel het overspel zal aanwakkere­n en mannelijke bestuurder­s door de vrouwen achter het stuur afgeleid zullen zijn waardoor meer ongevallen zullen gebeuren. Vorige maand werd op sociale media nog een campagne gelanceerd onder de slogan: “je zal niet rijden”.

lucky

Activistes in de cel

Voorlopig gaat het ook over een beperkt aantal vrouwelijk­e chauffeurs. Een deel van hen had al een buitenland­s rijbewijs en mocht dat na een test inwisselen voor een Saudisch. Enkele duizenden slaagden onlangs voor een rijexamen en konden sinds een maand de documenten afhalen. Volgens Pricewater­houseCoope­rs is er een potentieel van 3 miljoen vrouwen dat tegen 2020 achter het stuur zal mogen. Toch werd de vrouwen een belangrijk signaal gegeven. Dat de overheid geen publieke ongehoorza­amheid van vrouwen of openlijk protest meer zal dulden. In de aanloop naar de historisch­e dag werden zeventien Saudische vrouwen opgepakt die in het verleden het verbod op autorijden hadden genegeerd. Negen van hen blijven achter de tralies op beschuldig­ing van het ondermijne­n van de veiligheid en hulp aan buitenland­se vijanden van de staat. Hun foto’s verschenen groot in de kranten met het woord “verrader” erop. Wat hervorming­en betreft, is de kroonprins de enige die achter het stuur zit.

Vorige maand werd op sociale media nog een campagne gelanceerd onder de slogan:’je zal niet rijden’.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Een Saudische dame toont trots haar pas verworven rijbewijs.
FOTO ISOPIX Een Saudische dame toont trots haar pas verworven rijbewijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium