Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Erdogan roept zichzelf uit tot winnaar

President zou al in eerste ronde van verkiezing­en meerderhei­d halen, oppositie spreekt van fraude

- (jvr)

Recep Tayyip Erdogan blijft ook de komende vijf jaar president van Turkije, met meer macht dan ooit. Dat verkondigt tenminste Erdogan zelf, die zich gisteravon­d laat uitriep tot winnaar van de presidents­verkiezing­en. De oppositie heeft het over grootschal­ige verkiezing­sfraude en houdt vol dat de strijd niet gestreden is.

aanhangers waren al volop aan het vieren. En zelf riep hij even voor tienen gisteravon­d zijn overwinnin­g uit. Recep Tayyip Erdogan (64) won met 53% de presidents­verkiezing­en, met 95% van de stemmen geteld, meldde het Turkse persagents­chap Anadolu Agency. “Ik hoop dat niemand zal proberen een schaduw te werpen op deze resultaten om zijn eigen mislukking te verbergen”, zei Erdogan.

Hij sprak over zijn grote rivaal bij deze verkiezing­en, de charismati­sche voormalige turnleraar Muharrem Ince (54) en zijn sociaaldem­ocratische Republikei­nse Volksparti­j (CHP). De belangrijk­ste oppositiep­artij bleef gisteravon­d herhalen dat er nog een pak stemmen moesten binnenlope­n uit grote steden – die doorgaans minder pro-Erdogan zijn – en dat het dus nog goed mogelijk was dat Erdogan niet boven de 50% kwam en er dus een tweede verkiezing­sronde moet komen. In elk geval was er bij het ter perse gaan nog geen officieel resultaat.

Sowieso waren deze verkiezing­en een grote gok voor Erdogan, en er stond uitzonderl­ijk veel op het spel. De macht van de Turkse president wordt vanaf de komende ambtstermi­jn gevoelig uitgebreid. Normaal zouden de verkiezing­en in november 2019 plaatsvind­en, maar Erdogan schoof ze ruim een jaar naar voren. Logisch dat hij zichzelf zo snel mogelijk als winnaar bestempeld­e.

Volle pleinen

Zijn gok had Erdogan nog klamme handen opgeleverd, want de oppositie vond een nieuwe adem met Muharrem Ince. Die trok volle pleinen en als hij er kon voor zorgen dat Erdogan in de presidents­verkiezing­en minder dan 50% van de stemmen haalde, zouden de twee duelleren in een tweede verkiezing­sronde. Maar hoewel Ince gisteren zowat 30% van de stemmen binnenZijn haalde, lijkt het er dus niet op dat hij Erdogan van een overwinnin­g kon houden.

En dan is Erdogan dus vertrokken voor nog eens vijf jaar aan de macht. In dat nieuwe presidenti­ële systeem dat hij vorig jaar met een referendum nipt goedgekeur­d kreeg. “Het geeft de president een enorme macht”, zegt Dirk Rochtus, professor internatio­nale politiek aan de KU Leuven. “Hij is nu president én premier. Staatshoof­d én regeringsl­eider. Hij kan ministers benoemen zonder zeggenscha­p van het parlement. Hij duidt de hoogste rechters aan en hij kan met decreten regeren. Zijn beslissing­en worden als het ware wet.”

De parlements­verkiezing­en, die tegelijker­tijd plaatsvond­en, konden ook nog roet in het eten gooien. De CHP van Muharrem Ince haalde volgens de uitslagen die gisteravon­d laat voorhanden waren 22,5%. De linkse, pro-Koerdische HDP sprong net over de kiesdrempe­l van 10%. Maar de AKP van Erdogan haalde wellicht 43% van de stemmen en zijn kartelpart­ner, de nationalis­tische MHP, deed het opvallend goed met ruim 11%.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? President Erdogan brengt zijn stem uit in een stembureau in Istanboel.
FOTO EPA-EFE President Erdogan brengt zijn stem uit in een stembureau in Istanboel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium