Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat oud DNA en een servetje, meer was niet nodig

Moordenaar Michella (12) na 32 jaar ontmaskerd

- (pmm)

Een moordzaak die decenniala­ng zonder oplossing bleef. Toch werd de schuldige gevonden na lang zoeken.

Met behulp van DNA-stalen van 32 jaar oud, een stamboomwe­bsite en een servet, loste aanklager Mark Linquist de moord op Michella Welch uit 1986 op.

Op 26 maart 1986 trekt de twaalfjari­ge Michella Welch met haar twee jongere zusjes naar het Puget Park in Tacoma, Washington. Iets voor de middag fietst de oudste naar huis om broodjes te gaan halen voor de picknick. De zusjes maken van het moment gebruik om in een van de nabijgeleg­en restaurant­s naar het toilet te gaan. Als ze terugkomt, vindt Michella haar zusjes niet meer. Vermoed wordt dat ze panikeert en in plaats van op de picknickpl­aats te blijven wachten, gaat Michella haar zusjes zoeken. Van de twaalfjari­ge is vervolgens geen spoor. De politie slaat alarm, het park wordt uitgekamd. Nog voor middernach­t vindt een politiehon­d haar lichaam. Ze is verkracht en vervolgens gruwelijk vermoord.

De politie heeft geen enkele aanwijzing. Hoewel DNA-onderzoek op dat moment nog in zijn kinderscho­enen staat, worden toch stalen genomen. De zaak krijgt officieel het label “cold case”. De speurders volgen wel de evolutie van de DNA-technologi­e. In 2016 wordt het DNA dat de speurders op een servetje vinden doorgegeve­n aan een geschiedku­ndige die op basis van DNA-technologi­e stambomen aanmaakt. Een wanhoopspo­ging lijkt het dertig jaar na de moord, maar het levert twee mogelijke daders op: Gary Hartman (66) en zijn broer.

Vergelijke­nd DNA-onderzoek levert het bewijs dat Gary de moordenaar van Michella is. Vrijdag wordt Hartman door de politie aan een kruispunt klemgerede­n en gearrestee­rd. De borg wordt ingesteld op 5 miljoen dollar. Vandaag moet hij opnieuw voor de rechter verschijne­n. Hij is beschuldig­d van moord met voorbedach­te rade en verkrachti­ng.

 ?? FOTO RR ?? Michella Welch.
FOTO RR Michella Welch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium