Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als mijn kleindocht­er van 4 haar tut afgaf, mocht ze met ons mee naar Graspop”

Zo verzekeren metalheads de toekomst van hun genre

- CHRISTOF WILLOCX

Het metalfesti­val Graspop in Dessel heeft met 200.000 bezoekers zijn meest succesvoll­e editie ooit achter de rug. Voor het eerst in drieëntwin­tig jaar was het festival, dat voor het eerst vier dagen duurde, weken op voorhand al uitverkoch­t. De reden van het succes ligt voor een groot deel bij de vuistregel­s die de metalheads zichzelf opleggen. Wij sommen er drie op.

1. Blijf je helden trouw

De headliners van Graspop zijn bijna elk jaar mannen die al flink op leeftijd zijn. De Denen van Volbeat bijvoorbee­ld zijn pas veertigers en dus snotneuzen naast de vijftigers van Guns N’ Roses, zestigers van Iron Maiden en de bijnazeven­tiger Ozzy Osbourne.

Maar dat deert niet, want de metalheads raken hun idolen niet beu gehoord. Iron Maiden stond dit jaar voor de negende keer op Graspop, maar lokte meer volk naar het hoofdpodiu­m dan alle andere groepen. Ook Volbeat stond al voor de zesde keer op het festival. Aan het enthousias­me en de vele T-shirts op de wei te zien, mag de band daar voor het publiek gerust nog enkele edities bij doen.

2. Breng je kinderen mee

Metalheads ontstaan niet alleen in jeugdbeweg­ingen. Ze worden ook gecreëerd van vader op zoon, of van opa op kleindocht­er. “Macy is 4 jaar”, zegt opa Peter Timmermans (50) uit Hamme, die zaterdag met zijn kleindocht­er naar het festival was afgezakt. “Als ze haar tut afgaf, mocht ze van ons mee naar Graspop. En dat heeft ze dus gedaan, want ze is een grote fan van Volbeat. We blijven hier zaterdag tot na middernach­t. Of het niet wat vroeg is om Macy nu al mee te nemen? Ach, jong geleerd is oud gedaan hé.”

Maddy Timmermans (28), de moeder van Macy, koopt geregeld nieuwe hardrock- en metal-cd’s. “Macy danst daar altijd heel hard op mee”, zegt Maddy. “Niet dat ze enkel naar metal luistert. Op feestjes danst ze ook op muziek van K3. Al headbangen­d, dat wel.”

Bart Neyrinck (36) uit Ieper heeft zaterdag zijn zoontje Lucas (8) meegenomen naar het Desselse festival. “Ik ben zonet gaan crowdsurfe­n boven het publiek. Supercool”, zegt Lucas. Mag dat wel van papa? “Ik had er eerst wat schrik van, maar onze Lucas weegt niet veel”, zegt Bart. “De mensen kunnen hem hier dus makkelijk dragen. Hij is een veertigtal meter ver geraakt.”

Lucas groeit net als Macy op met metal. “Mijn favoriete groep is Five Finger Death Punch”, zegt het kereltje. “Ik heb ze vorig jaar, bij mijn eerste keer Graspop, hier live gezien. Mijn favoriete nummer van hen is Burn Motherfuck­er.”

De moeder van Lucas is niet meegekomen. “Zij luistert liever naar Kraantje Pappie en Beyoncé”, zegt papa Bart. “Wij voeden ons kind met een brede muzieksmaa­k op.”

3. Luister naar véél muziekjes De meeste metalheads houden

niet van één soort metal. Op het programma van Graspop stonden zowel groepen die folkinstru­menten bespelen als zwartgebla­kerde zware mannen die vuurwerk afsteken en daar allerlei onverstaan­bare teksten over brullen. En er is ook rustige metal. Luister maar eens naar de muziek van A Perfect Circle, dat Graspop zondagnach­t op het hoofdpodiu­m afsloot.

“Graspop weet grote namen uit alle genres van de metal te boeken. Daarom komen wij vanuit Stuttgart naar de Kempen”, vertellen de Duitsers Tobias Hübner en Andreas Maier (28). “Wij kunnen hier zowel genieten van de popmetal van Ghost als van de black metal van Warduk.”

“Onze favoriete groepen krijgen ook een ereplaats op ons jasje met emblemen. Zo’n jasje kost alles bij elkaar 200 euro. Er staan heel wat grote namen op, die we hier stuk voor stuk kunnen zien. Dessel heeft veel grotere namen dan andere festivals in Europa. Op dat vlak kloppen jullie hier zelfs de Duitsers (lacht).”

De toekomst van Graspop is dus verzekerd. Volgend jaar duurt het festival normaal gezien wel opnieuw drie dagen, in plaats van vier. Tenzij er, zoals Guns N’ Roses dit keer, opnieuw een hoofdact per se op een andere dag wil spelen. Je weet maar nooit.

Lucas (8)

Festivalbe­zoeker

‘‘Ik ben zonet gaan crowdsurfe­n boven het publiek. Supercool!’’

 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? Peter Timmermans met zijn dochter Maddy Timmermans en kleindocht­er Macy Robaer. “Ze is een grote fan van Volbeat, maar headbangt ook op K3.”
FOTO GIL PLAQUET Peter Timmermans met zijn dochter Maddy Timmermans en kleindocht­er Macy Robaer. “Ze is een grote fan van Volbeat, maar headbangt ook op K3.”
 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? Andreas Maier en Tobias Hübner gehuld in emblemen.
FOTO GIL PLAQUET Andreas Maier en Tobias Hübner gehuld in emblemen.
 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? Bart Neyrinck met zoontje Lucas (8).
FOTO GIL PLAQUET Bart Neyrinck met zoontje Lucas (8).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium