Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CoolKids is Vlaamse versie Kinderen voor Kinderen

Nieuw kinderkoor moet hitlijsten veroveren met catchy popnummers

- DENNIS VAN GOETHEM

Een wa-wa-wa-waanzinnig ambitieus plan: het nieuwe kinderkoor CoolKids zet de aanval in op de hitlijsten. Met twintig talenten tussen 12 en 18 jaar wil de groep hippe Nederlands­talige muziek maken. Lees: het Vlaamse antwoord op Kinderen voor Kinderen.

CoolKids, zo heet de nieuwe jongerengr­oep waarmee productieh­uis Marmalade de muziekwere­ld induikt. Marmalade staat sinds 2013 vooral bekend om z’n films (Wat Mannen Willen, Bad

Trip), tv-series (Gent West) en musicals (Beauty and the Beast,

The Little Mermaid) maar bestormt nu dus ook de hitlijsten. Met een bekend recept: twintig jongens en meisjes die aanstekeli­jke nummers maken op maat van kinderen. De vergelijki­ng met Kinderen voor Kinderen is snel gemaakt. Het Nederlands­e kinderkoor maakte vooral in de jaren 80 en 90 furore met hits Waanzinnig Gedroomd en Op Een Onbewoond Eiland, stond met negen albums op nummer één en haalde met vorige hit Fitlala meer dan 11 miljoen clicks op YouTube.

“Ons concept lijkt erop, maar de aanpak is anders”, zegt Marmalade-CEO Yoshi Aesaert (29). “Onze koorleden zijn tussen 12 en 18 jaar, een pak ouder dus dan Kinderen voor Kinderen. We gaan ook voor eigenheid: geen brave nummers binnen de lijntjes, maar catchy popnummers met een leuke beat. Het moet fun zijn. Dat delen we wel met Nederland: CoolKids is voor en door jongeren.”

Honderden kandidaten

Afgelopen weekend werd in Brugge de videoclip van eerste single CoolKids opgenomen. Die verschijnt volgende week. Daarna

volgen nog singles op het einde van de zomer en rond Halloween, en wie weet zelfs een album. Dat laatste hangt af van het succes, maar daar twijfelt de ploeg niet aan. “Het ontbreekt Vlaanderen aan een breed muzikaal kinderaanb­od”, vertelt Aesaert. “Vandaar de grote interesse: tijdens onze open audities daagden honderden kinderen op. We zagen veel talent passeren, maar hebben de beste twintig geselectee­rd. Het is de bedoeling om ieder jaar een nieuwe instroom te krijgen. Als CoolKids niet meer in de agenda van de oudste leden past, gaan we op zoek naar nieuwe. Zo blijft de groep fris en houden we onze vinger aan de pols bij de jeugd.”

Koorleider wordt Kristof Aerts, die jarenlang vaste zangcoach van Studio 100 was. Choreograa­f Tim Van der Straeten (The Little

Mermaid) leert de zangers dansen, Jody Van Geert en Mitch Fa- bry leiden de teams voor styling en make-up. “We leggen de lat hoog”, zegt Aesaert. “Deze zomer starten we al met de eerste optredens. Daarom willen we de kinderen omringen met de beste mensen.”

Contact met Kinderen voor Kinderen heeft Aesaert niet gehad. “Hoeft ook niet. We willen geen kopie zijn.”

Yoshi Aesaert

CEO Marmelade

‘‘Onze leden en jonge fans mogen straks zelf ideeën voor liedjes aanleveren.’’

 ?? FOTO MARMELADE ?? De twintig gelukkige CoolKids.
FOTO MARMELADE De twintig gelukkige CoolKids.
 ?? FOTO BART DEWAELE ??
FOTO BART DEWAELE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium