Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alleen Colombia te duchten

Eerste of tweede: Rode Duivels moeten alvast achtste finales niet vrezen

-

Van dit COLOMBIA moeten we wel een beetje beducht zijn

Niet onverwacht is Colombia gisteren opgestaan. Op de eerste speeldag was de ploeg zonder sterspeler James Rodriguez al na enkele minuten tot tien man herleid en keek ze tegen een 0-1 aan. Ze kon nog wel gelijkstel­len, maar de defensieve organisati­e hield dan toch niet stand. Tegen Polen vond het team van Pekerman zichzelf wel terug. En daar was de terugkeer van James Rodriguez niet vreemd aan. Plots liep het aanvalsspe­l van de Colombiane­n een stuk soepeler, ook met de steun van de al even technisch bedreven Quintero en Cuadrado. Dat de hele ploeg technisch sterk is, wisten we, maar nu zat er ook structuur in. In de eerste helft leidde het nauwelijks tot kansen, maar wel tot een doelpunt: een stevige kopbal van verdediger Mina, helemaal niet gehinderd door de Poolse verdedigin­g. En heerlijk bediend door James Rodriguez. In de tweede helft groeide de ploeg nog, kwamen er meer kansen, werd nog twee keer gescoord ook. Door Falcao zelfs, de eerste WK-goal voor de scherpschu­tter, ook dat moet een hele opsteker zijn. Vijf minuten later zorgde uitblinker Cuadrado voor de derde goal, opnieuw een assist van James Rodriguez. Polen kreeg geen kans meer, ook de defensieve organisati­e van Colombia – met een bijzonder sterke Mina, die Lewandowsk­i helemaal in zijn greep had – stond op stevige poten. De ploeg is duidelijk groeiend en heeft vertrouwen getankt. Colombia is nog niet zeker van kwalificat­ie, dat wordt donderdag nog een klapper tegen Senegal. Maar als we mogen kiezen: liefst geen Colombia in de achtste finales.

Van dit JAPAN moeten we slechts een héél klein beetje bang zijn

Onverzette­lijkheid is het sterke punt van de Japanners. Bij de zege tegen 10 Colombiane­n was meer karakter en geluk (twee cadeaugoal­s) dan kunde gemoeid, maar gisteren bogen ze tegen Senegal twee keer een achterstan­d om. Het is een team met veel loopvermog­en dat compact voetbalt, indien de Belgen er niet snel door geraken, zou dat problemen kunnen geven. Osaka en vooral Inui, mooie goal en mooie krul op de deklat, zijn leuke voetballer­s, maar verder is er weinig individuee­l talent te ontdekken. Uiteindeli­jk moest good old Honda nog de meubelen redden. Achterin steekt alleen Yoshida er wat boven uit, maar de grote zwakte defensief is de 35-jarige doelman Kawashima (ex-Lierse), tegen Colombia al in de fout en nu ook flaterend bij de goal van Mané. Wegens de betere kansen was winst tegen Senegal niet onverdiend geweest en dan was de ploeg van Nishino al geplaatst. We schatten de Japanners dan ook iets hoger in dan Senegal. Dan het Tunesië van afgelopen zaterdag ook. Maar niet véél hoger.

Van dit SENEGAL moeten we helemaal niet bang zijn

Al waren de Leeuwen van Terenga zonder het tegendoelp­unt van Honda als eerste in groep H geplaatst, ook gisteren kon ondanks veel speurwerk maar weinig worden gevonden waar de Rode Duivels veel moeite mee kunnen hebben. Senegal leunt vooral op Mané, maar de Liverpoola­anvaller blijft te veel op de flank gekluister­d om, bij een verder te weinig geïnspiree­rd Senegal, spelbepale­nd te zijn. Het enige gevaar zit vooral in de technisch sterke, snelle en krachtige spits van AC Milan, Niang. Tegen Japan was hij in de eerste helft een constant gevaar, maar daar moet onze driemansde­fensie raad mee weten. En onze geroemde aanvalslin­ie kan helemaal geen problemen hebben met de Senegalese defensie. Met doelman N’Diaye, gisteren in de fout bij het eerste doelpunt, voorop. Wel om naar uit te kijken bij een achtste finale tegen Senegal: de fysieke krachtmeti­ng van onze beer Lukaku tegen de twee krachtpats­ers centraal achterin in de viermansde­fensie van Senegal, Sané en Koulibaly.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Jamie Rodriguez is back, en dat kwam het aanvalsspe­l van Colombia ten goede.
FOTO EPA-EFE Jamie Rodriguez is back, en dat kwam het aanvalsspe­l van Colombia ten goede.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Lewandowsk­i: de uitschakel­ing komt heelhard aan. De Rode Duivels, eerste of tweede in groep G, zijn al van één zaak zeker: geen Polen in de achtste finales. Dat is onverwacht maar terecht, Polen was ook gisteren bedroevend in een match die niet mocht verloren worden. Dus wordt het Colombia, Senegal of Japan, donderdag wordt beslist wie van de drie de Duivels op hun bord krijgen in de volgende ronde. Van wat we zagen zaterdag en zondag: alleen voor Colombia moeten we beducht zijn.
FOTO PHOTO NEWS Lewandowsk­i: de uitschakel­ing komt heelhard aan. De Rode Duivels, eerste of tweede in groep G, zijn al van één zaak zeker: geen Polen in de achtste finales. Dat is onverwacht maar terecht, Polen was ook gisteren bedroevend in een match die niet mocht verloren worden. Dus wordt het Colombia, Senegal of Japan, donderdag wordt beslist wie van de drie de Duivels op hun bord krijgen in de volgende ronde. Van wat we zagen zaterdag en zondag: alleen voor Colombia moeten we beducht zijn.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium