Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Deze gouden generatie moet oogsten

-

Fluwelen balbehande­ling. Oogstrelen­de combinatie­s. Vijf schitteren­de goals. Kortom: spektakel. De Rode Duivels hebben zich aan de wereld getoond. Het was weer eens genieten. Net zoals op het WK 2014. Toen veegden de Rode Duivels de vloer aan met de Verenigde Staten. Of op het EK 2016, toen Hongarije voor schut werd gezet. Nu was het Tunesië dat voor het oog van de wereld werd opgerold. Het was likkebaard­en. De angstaanja­gende techniek van Hazard, gecombinee­rd met dat jongensach­tige spelplezie­r, deed het publiek kirren. Je ziet het aan het gezicht van Lukaku. Die jongen doet wat hij het allerliefs­te doet: scoren. Dolblij met elke goal en nu dus de gelukkigst­e mens op aarde. We hoorden Koning Filip enkele rijen hoger gillen: wéér een geniaal steekballe­tje. Want Lukaku en Hazard waren niet alleen. Patron De Bruyne, carrousel Witsel, de onvermoeib­are Meunier… Eigenlijk allemaal. Ze deden de Tunesische bondscoach besluiten: “We werden belachelij­k gemaakt.” De tranen stonden in zijn ogen.

De Rode Duivels hadden deze prestatie nodig om de scepsis weg te nemen. Dat is een beetje gelukt. Maar na de VS in 2014 en Hongarije in 2016 moeten ze hun les hebben geleerd. Een zwaluw maakt de lente niet. Een knalpresta­tie is nog geen goed tornooi. En ze beseffen het. Ongetwijfe­ld in de kleedkamer afgesproke­n, kwamen ze allemaal met één boodschap naar buiten. “Het moet nog beter, het was nog niet goed genoeg.” Bondscoach Roberto Martinez keek minzaam toe en sprak geoefend: “We zijn er nog niet. Nog lang niet.” De Spaanse

Mister Positivo dwong zichzelf om de ontbrekend­e procentjes voor een perfecte prestatie uit te schreeuwen. En zo zijn spelers met de voeten op de grond te houden. Goed zo. Want de Rode Duivels hebben nu echt wel hun twee makkelijks­te wedstrijde­n van het tornooi achter de rug. Panama was te zwak, misschien wel het zwakste land op dit WK. Tunesië speelde in de kaart van de Belgen. Dat had niemand durven te dromen. Southgate, Löw, Pekerman, Tite, Hierro, Deschamps... Zij hebben die wedstrijd ook gezien. Die bondscoach­es weten nu vooral wat ze de Belgen niet mogen schenken: ruimte. En ze weten nog meer: door de uiterst offensieve speelwijze zijn de Duivels op verdedigen­d vlak te pakken. Want twee tegengoals tegen Tunesië en de manier waarop: dat was niet fraai. Verontrust­end, maar ondergedom­peld in de vijf goals die we zelf maakten.

De familiedag is voorbij, de polonaise is gelopen. De blik moet vooruit. Tegen Engeland moet het donderdag nog niet, want een tweede plaats in groep G is sportief en logistiek zelfs méér waard dan een eerste. Maar daarna moet het er pal op zijn. Deze spelers hebben nog eens laten zien dat ze top van de wereld zijn. De Rode Duivels deden de Belgische voetballie­fhebber weer dromen. Maar nu moet er geoogst worden. Ze zijn het aan hun stand verplicht.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium