Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brandalarm

-

Ik heb er dit weekend een dubbele citytrip opzitten. Zaterdag was ik in Moskou voor België - Tunesië, zondag in Nizhny Novgorod voor Engeland - Panama. En als u dit leest, zit ik aan de Finse golf in Repino, waar Engeland zijn WK-tenten heeft opgeslagen.

De kans dat ik ooit nog terugkeer naar Nizhny Novgorod lijkt me uiterst klein, maar toch heeft die stad indruk op mij gemaakt. Ze heette tussen 1930 en 1990 Gorki, naar de Russische schrijver die er geboren werd en ligt prachtig aan de samenstroo­m van de Wolga en de Oka. Dat zijn respectiev­elijk de grootste stroom van Europa en zijn belangrijk­ste zijrivier. In de winter vriest het bijna vijf maanden lang, met dalen tot 25 graden onder nul. De Oka vriest dan helemaal dicht en tot voor de klimaatopw­arming konden er rustig auto’s over rijden.

Gisteren was het er 32 graden boven nul en reden we braafjes over de brug naar het prachtige Strelka-stadion dat naast de kathedraal is gebouwd en uitkijkt over het ‘kremlin’, een versterkte burcht die op de UNESCOlijs­t van cultureel erfgoed staat.

Mijn citytrip zou bijna perfect zijn geweest als niet om halfdrie ’s nachts het brandalarm afging in mijn hotel. Ik stormde bezorgd naar de uitgang om er alleen een drietal andere verdwaasde gasten in pyjama tegen te komen. Het bleek om een uit de hand gelopen brandoefen­ing te gaan. Toch wel rare jongens, die Gorkinaars.

 ??  ?? BART LAGAE
BART LAGAE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium