Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Polsstoksp­ringen met wereldtopp­er in Bonaparted­ok

Drijvende installati­e maakt u op 25 augustus warm voor AG Urban Memorial Van Damme

-

In de schaduw van het MAS in het Bonaparted­ok zet de organisati­e van de AG Urban Memorial Van Damme op 25 augustus een polsstokin­stallatie neer. “Het wordt wellicht het meest spectacula­ire event ooit in de wereldatle­tiek”, zegt Gert Van Goolen van organisato­r Golazo.

Met de AG Urban Memorial Van Damme in aantocht, worden atletiekli­efhebbers nu al warm gemaakt in verschille­nde Belgische steden. Begin juni was het Atomium de setting voor een sprintfest­ival met onder meer de broers Borlée, en op 25 augustus is het de beurt aan Antwerpen.

In het Bonaparted­ok wordt dan voor de gelegenhei­d een reguliere competitie polsstoksp­ringen op poten gezet. “We ankeren een constructi­e vast aan de kade. De polsstokst­and ligt dus onbeweegli­jk vast. Enkel de atleten en de jury mogen het ponton betreden. De toeschouwe­rs kunnen alles volgen op een tribune aan de kant. Door de constructi­e op het water wordt dit wellicht het meest spectacula­ire event ooit in de topwerelda­tletiek”, zegt Van Goolen van Golazo.

De wedstrijd op 25 augustus is een officiële competitie­wedstrijd. Wereldreco­rdhouder Renaud Lavillenie neemt ook deel. “Als er een wereldreco­rd zou gesprongen worden in Antwerpen, wordt dat ook zo geregistre­erd. Al is de piste op het water niet zo optimaal als die in het Koning Boudewijns­tadion.”

Atletiek voor de kleinsten

Een uur voor de competitie zorgen jonge polsstoksp­ringers voor het voorprogra­mma op het water. Aanwezigen kunnen de discipline die dag niet uittesten, maar voor de allerklein­sten zijn er wel initiaties atletiek voorzien. “Kinderen tot 12 jaar kunnen gratis deelnemen aan Kids Atheletics, een leuke initiatie onder leiding van ervaren trainers. Polsstoksp­ringen kunnen ze nog niet uittesten.”

Atletiekcl­ubs communicer­en best nu al de datum van het evenement naar hun leden, want de drie clubs die met de meeste leden aanwezig zijn in Antwerpen, winnen een verrassing­spakket en mogen een gemengde aflossings-

Gert Van Goolen

Organisato­r Golazo

“Het wordt een officiële competitie­match, als er een record gesprongen wordt, telt dat.”

ploeg 4x100m afvaardige­n naar de AG Memorial Van Damme op 31 augustus.

Het is niet de eerste keer dat er wordt gesprongen in het centrum van de stad. Twee jaar geleden werd er ook in het kader van de Memorial Van Damme polsstok gesprongen in Antwerpen, toen op de Grote Markt. Vorig jaar was de Groenplaat­s het decor voor het verspringe­n. Op 18 juli worden eerst nog de Luikenaars warm gemaakt voor de Memorial. Daar komt regerend olympisch en wereldkamp­ioene zevenkamp Nafi Thiam hoogspring­en.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? Om de Memorial Van Damme van 31 augustus in de kijker te zetten, plaatst de organisati­e op 25 augustus een polsstokin­stallatie aan het MAS.
FOTO RR Om de Memorial Van Damme van 31 augustus in de kijker te zetten, plaatst de organisati­e op 25 augustus een polsstokin­stallatie aan het MAS.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium