Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijf motorclubs werken samen voor goed doel

Vertrek motormerk uit Verenigde Staten jaagt Zwijndrech­tse verkoper geen schrik aan

-

“Ik verwacht dat de kwaliteit hetzelfde blijft. Ik weet dat het merk daar heel streng op zal toekijken.”

Harley Davidson-verkoper Timo Van den Broeck uit Zwijndrech­t verwacht geen weerstand bij de kopers nadat het motormerk aangekondi­gd had om de productie deels naar het buitenland te verplaatse­n. “Dit is geen ramp.”

De ontkiemend­e handelsoor­log tussen de Verenigde Staten en Europa heeft voor een eerste opvallende beslissing gezorgd: Harley-Davidson verhuist de productie gedeelteli­jk omdat Europa importheff­ingen invoert als vergelding voor de heffingen die de Amerikaans­e president Donald Trump instelde op Europees metaal. Het bedrijf heeft buiten de VS fabrieken in Australië, Brazilië, India en Thailand. Door de verhuis kunnen de heffingen worden vermeden.

Maar zullen klanten niet protestere­n als ze geen Amerikaans­e motor uit Amerika zelf meer kunnen kopen? Timo Van den Broeck, zaakvoerde­r van garage American Lifestyle uit Zwijndrech­t, zegt van niet. En hij kan het weten ook. De man verkoopt uitsluiten­d Harleys, jaarlijks tweehonder­d tot driehonder­d exemplaren.

Prijsstijg­ing

“Op zich is het geen ramp dat de productie wordt verplaatst”, klinkt het. “Ik heb een tijdje het idee gehad dat een klant het belangrijk vindt dat zijn HarleyDavi­dson in de Verenigde Staten wordt gemaakt. Maar bij de goedkopere modellen die in India worden gefabricee­rd, ligt de klant daar niet wakker van. Alleen wie al tientallen jaren met een Harley rijdt, zou er een probleem mee kunnen hebben.”

De heffing die Europa doorvoert, zou de prijs van de motoren met een kwart de hoogte in jagen. “Voor de instapmode­llen van 8.000 euro is die impact dus niet zo groot”, zegt Van den Broeck. “Onze topmodelle­n gaan wel tot 44.000 euro, waarbij een kwart extra wel een wezenlijk verschil zou zijn. Al zijn er in dat segment niet zo veel alternatie­ven. Mensen zullen vooral overstappe­n als het middensegm­ent een kwart duurder zou worden.”

Gevolgen voor de beschikbaa­rheid van de motoren verwacht de verkoper niet. “Bij de buitenland­se fabrieken richtten ze zich sowieso op een andere markt. Nu zijn ze eigenlijk aan het uitzoeken hoe ze de capaciteit ook kunnen toespitsen op de Europese motoren”, aldus de zaakvoerde­r.

India maakt dus al de goedkopere modellen, maar Van den Broeck maakt zich sterk dat de kwaliteit van ook andere modellen niet zal verslechte­ren. “Ik verwacht van de importeur dat de kwaliteit hetzelfde blijft, ik weet dat ze daar heel streng op gaan toekijken.”

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ??
FOTO ERIK VANDEWALLE
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Timo Van den Broeck van garage American Lifestyle in Zwijndrech­t.
FOTO'S JORIS HERREGODS Timo Van den Broeck van garage American Lifestyle in Zwijndrech­t.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium