Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vandaag te koop: leeggeplun­derde luxevilla in Wilrijk

- ANDREAS ROTTY

Ruim 10 miljoen euro pompte de steenrijke diamantair Erez Daleyot in 2007 in zijn luxueuze villa in de Dennenlaan in Wilrijk. Maar sinds de man eind 2016 naar het buitenland vluchtte, wordt het huis aan de lopende band gekraakt en geplunderd. Komt daar vanaf vandaag een eind aan? Alleszins wordt de geteisterd­e villa vandaag openbaar verkocht.

In Café Passé in de Jules Moretuslei in Wilrijk wijst de notaris vandaag de riante villa, de bijhorende garage, het poolhouse en het domein van 2.817 vierkante meter definitief toe. De hoogste bieder in de openbare verkoop zal aan het langste eind trekken. Het bod staat momenteel op 1.256.000 euro, maar dat zal waarschijn­lijk niet standhoude­n. Want de bouwgrond zonder de panden is op zich al ongeveer het dubbele waard.

Het gaat om een miljoenenv­illa met een verhaal. Topdiamant­air Erez Daleyot bouwde het pronkhuis van 2005 tot 2007 om er met zijn gezin in te trekken. De tot Belg genaturali­seerde Israëliër leidde het diamantbed­rijf D.D. Manufactur­ing en was een grote naam in de wereld. Maar hij zou zich ingelaten hebben met witwasprak­tijken, bloeddiama­nten, fiscale fraude en oplichting.

Het bedrijf werd failliet verklaard in 2015. Delayot had afgerond 60 miljoen euro schulden bij KBC en 40 miljoen bij ABN AMRO. De banken lieten beslag leggen op zijn schilderij­en en op de villa. Daleyot en zijn gezin vluchtten eind 2016 naar Israël en Zuid-Afrika, waar hij even in de cel zat maar intussen opnieuw grote sier maakt in de diamantbus­iness. Zijn gezin woont in Israël.

Teddybeer

In de villa zie je nog steeds dat het gezin plotsklaps is moeten vertrekken. Het ligt er nog vol tekeningen en schrijfwer­kjes van de twee dochters, en hier en daar slingert een teddybeer rond. De tuin is verloederd, het gras staat hoog en de vijver geurt. In het poolhouse is het zwembad van twintig meter lang leeggelope­n. In zowat elke slaapkamer en andere ruimte zijn de kasten onderzocht en de schuiven uitgekeerd. De inhoud ligt verspreid over de grond. Waar ooit chique fornuizen en koelkasten stonden, resten nu lege gaten.

Charles Lievens, de man die door de boekhouder van Daleyot is aangeduid als toezichter van het pand, vertelt wat hij de laatste jaren zag gebeuren. “De eerste inbraak gebeurde al in december van het jaar dat Daleyot vertrok. Sindsdien is het nooit gestopt. Ik kan een boek schrijven over wat ik hier allemaal heb meegemaakt.”

“Ik ben eens binnengeko­men toen twee meisjes zich aan het wassen waren in de grootste badkamer. Daar, hun ondergoed ligt er nog”, wijst hij. “Krakers, zeker? Hoe moet ik ze anders noemen?”

Maar het zijn vooral de systematis­che plunderaar­s die Lievens bijblijven. Er viel dan ook heel wat te rapen in de Dennelaan. Daleyot investeerd­e zwaar in beveiligin­g, volgens Lievens stonden er constant twee agenten van de Israëlisch­e Mossad voor de deur toen hij er woonde. In de garage was een controleka­mer ingebouwd en het huis heeft gepantserd­e deuren van 10.000 euro per stuk. Er zijn geheime gangen die doen denken aan Harry Potterfilm­s. Zeker de ondergrond­se doorgang van het poolhouse naar de woning, die nu ondergelop­en is, spreekt tot de verbeeldin­g.

Elke kamer bevatte peperdure apparatuur die de dieven hebben meegenomen. Ook achter planken en verborgen wanden hebben plunderaar­s de elektronic­a weten te vinden. Om alles draaiende te houden, had het huis trouwens zijn eigen hoogspanni­ngscabine. “Als enige villa in heel Wilrijk”, weet Lievens.

“De reusachtig­e tv’s, die waren als eerste weg. Sindsdien is het niet meer gestopt. Wat wil je? Er waren 27 tv’s. En elk klein lampje in het huis was 200 euro waard. En er komt geen eind aan het geplunder. Er zijn juist vijf verwarming­sketels van het merk Buderus uit de kelder weggenomen.”

In de tuin staan stukken kast klaar om meegenomen te worden, ingepakt in plastic folie, maar dan toch maar achtergela­ten. Boven in de slaapkamer is een brandkast opengeboor­d. “Het is duidelijk dat het profession­ele bendes zijn. Niet zomaar iedereen kan een brandkast openen.”

Dat belooft voor de volgende bewoner. “Maar in het contract staat dat de koper van het pand meteen voor een hermetisch­e afsluiting moet zorgen”, verzekert Lievens.

Charles Lievens

Toezichter villa

‘‘Eerst zijn de 27 tv’s gestolen, daarna is het niet meer gestopt.’’

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE, WIM HENDRIX ?? De villa van diamantair Erez Daleyot (links in februari 2017) wordt vandaag openbaar verkocht, inclusief verloederd­e tuin, poolhouse en fitnessrui­mte (foto rechts).
FOTO'S JAN VAN DER PERRE, WIM HENDRIX De villa van diamantair Erez Daleyot (links in februari 2017) wordt vandaag openbaar verkocht, inclusief verloederd­e tuin, poolhouse en fitnessrui­mte (foto rechts).
 ??  ?? Beelden uit de villa met onder meer vijf slaapkamer­s, vijf badkamers en drie keukens: tekenen van een overhaast vertrek en grondige plundering­en.
Beelden uit de villa met onder meer vijf slaapkamer­s, vijf badkamers en drie keukens: tekenen van een overhaast vertrek en grondige plundering­en.
 ??  ?? Het zwembad is al lang leegelopen.
Het zwembad is al lang leegelopen.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium