Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Transforma­tie tot autosnelwe­g moet A12 veiliger maken

Zo denkt de Vlaming over vluchtelin­gen en migranten

- PIETER LESAFFER

“We zitten hier met een opvallende paradox”, zegt moraalfilo­soof Patrick Loobuyck (Universite­it Antwerpen). “De meeste mensen zien de migratie naar Europa als een groot probleem: ze hebben de indruk dat dit alleen maar is toegenomen, en dat het blijft stijgen. Maar wanneer je naar de precieze cijfers vraagt, blijken velen er geen idee van te hebben. Nogal wat mensen blijken de migratie zelfs te onderschat­ten.”

Ongeveer de helft waagt zich aan de gok hoeveel vluchtelin­gen vorig jaar via de Middelland­se Zee in Italië zijn aangekomen. Ruim vier op de tien denken dat dit minder is dan 50.000. Terwijl dat in werkelijkh­eid 120.000 is, en voor de hele Middelland­se Zee 180.000. Een gelijkaard­ig beeld bij de inschattin­g van het aantal asielaanvr­agen, dat veel hoger is dan de meesten denken.

Ondanks die onderschat­ting speelt bij veel mensen een angstbeeld in het hoofd. 61% vreest zelfs dat Europa “overspoeld” zal worden door vluchtelin­gen. Ook is er een hardnekkig beeld dat de instroom de voorbije jaren is gestegen, terwijl het in werkelijkh­eid sterk gedaald is. “Uiteindeli­jk blijven dat allemaal relatief kleine percentage­s in verhouding tot de Europese bevolking”, zegt Chris Timmerman. Morgen en overmorgen zitten in Brussel de 28 Europese staatshoof­den en regeringsl­eiders samen voor wat nu al een cruciale EU-top wordt genoemd. Op tafel ligt een gezamenlij­ke aanpak van asiel en migratie. In opdracht van onze zusterkran­t

Het Nieuwsblad vroeg onderzoeks­bureau iVOX bij 1.000 Vlamingen tussen 22 en 25 juni naar hun mening hierover. De resultaten laten een bezorgde Vlaming zien, die zijn steun geeft aan asielkampe­n buiten Europa, maar wel vraagt om dat op een menselijke manier te doen. Erkende vluchtelin­gen verdienen steun en integratie, economisch­e migranten veel minder. En Theo Francken krijgt applaus op alle banken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium