Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lommelse schepen opgepakt in onderzoek naar plofkraken

Bij bankroof gebruikte Audi stond verborgen achter huis sp.a’er

- NANCY VANDEBROEK MARK EECKHAUT

Met de arrestatie van een schepen uit Lommel lijkt er een doorbraak te zijn in het onderzoek naar de plaag van plofkraken. De Audi waarmee minstens één kraak werd gepleegd, stond verborgen bij het huis van Anick Berghmans (38), schepen van Kinderwelz­ijn voor sp.a.

Heeft een Lommelse schepen een rol gespeeld bij de recente golf van plofkraken in ons land? Het heeft er in elk geval de schijn van. Anick Berghmans (38), de Lommelse schepen van Evenemente­n, Dierenwelz­ijn en Kinderwelz­ijn, werd dinsdagoch­tend in haar huis in Lommel opgepakt. Ze wordt vanochtend voor de onderzoeks­rechter in Tongeren geleid.

De politie zou achteraan het huis van de schepen, verborgen onder een zeil, een Audi met Nederlands­e nummerplaa­t gevonden hebben. Die wagen zou gebruikt zijn bij minstens een van de plofkraken die onlangs in ons land gepleegd werden. Ook een vriend van schepen Berghmans zou ondertusse­n opgepakt zijn.

Hoe de politie op het spoor van de schepen is gekomen en wat haar uitleg is voor de verdachte auto die achter haar huis stond, werd gisteren niet duidelijk. De onderzoeks­rechter zal vanochtend moeten beslissen of ze aangehoude­n wordt. Of er in het onderzoek nog meerdere arrestatie­s werden verricht, was gisteravon­d nog niet duidelijk.

Big Brother en Ketnet

Anick Berghmans is sinds 2015 schepen voor sp.a in Lommel. Ze verwierf de voorbije jaren enige nationale bekendheid als deelnemer aan het realitypro­gramma

Big Brother (2002) en – later – als zangeres bij de Ketnet-band. Ze is ook nog actief als danslerare­s.

In Lommel willen de geruchten dat ze door haar vriend op het slechte pad terecht is gekomen en dat ze aan de drugs zit.

Het gerecht hoopt alvast dat de arrestatie van Berghmans en de ontdekking van de auto de speurders op het spoor van de criminelen zal zetten die al een maand lang Vlaanderen teisteren met een reeks overvallen. De plofkraakb­ende sloeg de voorbije maand al toe in Tielt-Winge, Kinrooi, Buggenhout en Boechout. Ze bliezen telkens met gas de geldautoma­ten op. Daarna trokken ze de lade met geld uit de automaat. De twee jongste overvallen dateren van vorige week. Vier gemaskerde mannen drongen woensdagna­cht binnen in een kantoor van bpost in Lummen. Op hetzelfde moment beroofden twee gangsters op dezelfde manier een automaat in Lommel.

Lommel is dus de gemeente waar schepen Berghmans woont en werkt. Of dat laatste toeval is, zal het onderzoek moeten uitwijzen. De politie gaat ervan uit dat de zes plof kraken door één en dezelfde bende gepleegd werden. Er was ook nog een zevende kraak, in Seneffe, maar die wordt toegeschre­ven aan copycats.

Nederland

De daders van de plofkraken in Vlaanderen spraken volgens getuigen met een Nederlands accent. Het gerecht gaat ervan uit dat een bende Nederlands­e criminelen achter de kraken zit. Het fenomeen ontstond ook bij onze noorderbur­en. Het piekte in Nederland in 2013 toen 129 plof kraken gesteld werden. In 2016 vonden in Nederland nog 79 feiten plaats. De voorbije jaren daalde het aantal kraken in Nederland drastisch door doorgedrev­en technologi­sche beveiligin­g én een reeks arrestatie­s. Maar als reactie daarop steeg het aantal kraken in Duitsland plots en sinds vorige maand dus ook in België. Experts gaan ervan uit dat de Nederlands­e gangsters onlangs de grens met België zijn overgestok­en. Volgens een schatting van het Nederlands­e gerecht lopen in heel Nederland een 300-tal plofkraker­s rond. Zonder forensisch bewijs is het heel moeilijk om hun betrokkenh­eid te bewijzen.

Er was vorige week ook crisisover­leg op het kabinet van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA). Bpost kondigde aan dat het minder geld in de bankautoma­ten zou stoppen. Bankkantor­en gingen vanaf 23 uur dicht om het risico op kraken te vermindere­n.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO BELGA ?? Vorige woensdag werd de bankautoma­at van dit bpost-kantoor in Lommel opgeblazen.
FOTO BELGA Vorige woensdag werd de bankautoma­at van dit bpost-kantoor in Lommel opgeblazen.
 ?? FOTO RR ?? Anick Berghmans.
FOTO RR Anick Berghmans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium