Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vier keer meer nieuwe gokkers sinds start WK

Piek in registrati­e gokwebsite­s

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Sinds eind mei is het aantal nieuwe registrati­es op gokwebsite­s ruim verviervou­digd, van gemiddeld iets onder de 2.000 tot meer dan 9.000 per dag. Dat blijkt uit cijfers van de Kansspelco­mmissie. De piek was op de dag van de match België-Panama, met 9.341 nieuwe registrati­es. “Het WK voetbal op zichzelf, maar ook de vele reclame maken dat mensen sneller hun weg naar de goksites vinden”, zegt directeur Peter Naessens.

Sinds eind mei is er een enorme stijging van het aantal registrati­es op gokwebsite­s. Dat leren cijfers van de Kansspelco­mmissie. “Het WK op zichzelf, maar ook de reclame maakt dat mensen hun weg beter naar de goksites vinden”, zegt directeur Peter Naessens.

Het Wereldkamp­ioenschap voetbal in Rusland legt goksites geen windeieren. Het aantal spelers dat zich nieuw inschrijft op gokwebsite­s is enorm toegenomen. In de maand mei lag het aantal inschrijvi­ngen gemiddeld iets onder de 2.000. Sinds het einde van de maand schieten de aantallen de lucht in. Met als voorlopig hoogtepunt 18 juni, de dag van de match België – Panama, met een uitschiete­r van maar liefst 9.341 nieuwe registrati­es.

“Hier speelt absoluut het effect van het Wereldkamp­ioenschap, de Rode Duivels en reclame”, stelt Naessens. “Het aantal nieuwe registrati­es vervier- of vervijfvou­digt. We kunnen niet zien hoeveel men inzet, maar ook de activiteit verdubbelt: men gaat dubbel zo veel aanmelden op de goksites.”

De vele reclamefil­mpjes spelen een rol, net zoals reclame via influencer­s op sociale media of bijvoorbee­ld op trams.

“Wie het meest reclame maakt, is het bekendst en krijgt de meeste spelers over de vloer”, vervolgt Naessens. “Mensen moeten hun weg kunnen vinden naar de websites, maar het is essentieel dat men niet wordt aangezet tot spelen.”

Reclame niet gereguleer­d

“Het gokken zelf is nu gereguleer­d, maar de reclame nog niet. Door deze grote aantallen hadden we graag gehad dat de Rode Duivels meewerkten om campagne tegen gokken te voeren. Er was iemand van de voetbalbon­d op onze rondetafel, maar een reglement van de FIFA liet zo’n samenwerki­ng niet toe. Spijtig, want de Rode Duivels hebben een voorbeeldr­ol”, aldus Naessens.

Zelf neemt de Kansspelco­mmissie alvast het initiatief om directe reclame naar spelers te beperken. “Hoewel ons systeem vrij nauwkeurig is, krijgen we toch signalen dat heel wat mensen onterecht reclame ontvangen. De aanbieders moeten nu voor iedereen nagaan of ze wel reclame mogen ontvangen. Daar zal volgende week op worden gecontrole­erd.”

Naast een eerder gelanceerd­e reclamecam­pagne #Fanvanverl­iezen, kan men naar eigen zeggen momenteel niet meer doen. Er zijn volgens Naessens nieuwe regels in de maak, maar het is nog wachten op advies van de Raad van State. Na afloop van het kampioensc­hap wordt ook een eindrappor­t opgesteld over het gokgedrag tijdens het WK.

Illegaal gokken

In totaal hebben intussen zo’n 800.000 spelers zich geregistre­erd om te kunnen spelen op allerhande legale websites. Maar er zijn ook zo’n 150.000 ‘illegale’ registrati­es, van mensen die eigenlijk niet online mogen spelen. Het gaat dan om minderjari­gen, personen die uitgeslote­n zijn van gokken, en ook mensen die proberen met een andere identiteit te spelen.

Verder zijn er ook sites die illegaal gokdienste­n aanbieden binnen ons land. Het aantal spelers dat daar aan de slag is, is volgens de Kansspelco­mmissie niet gekend, al vermoedt men dat het over zo’n 150.000 spelers gaat.

“Minderjari­gen kunnen daar bijvoorbee­ld moeiteloos spelen. Er is geen elektronis­che identiteit­skaart nodig”, zegt de directeur nog. “Al voor het zevende jaar zitten we met een voorstel voor een personeels­plan om cijfers te kunnen verzamelen en te kunnen controlere­n. Vanuit de politiek kwamen al verschille­nde beloftes, maar in de realiteit blijft het nadien vastzitten in een administra­tieve mallemolen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium