Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste zware klap voor beruchte drugsbende

3 jaar cel voor leden van drugsclan wegens diefstal van strafdossi­er

- JORIS VAN DER AA

Het Antwerpse gerecht heeft een eerste harde klap uitgedeeld aan de Mixers, de drugsbende rond de criminele familie S. Drie leden van de familie zijn veroordeel­d tot drie jaar celstraf, omdat ze justitie probeerden te saboteren door het strafdossi­er te stelen.

De feiten waarvoor de broers Abdelkader en Aziz, samen met hun neefje Mounir (21), zijn afgestraft, dateren van 4 september 2017. Die dag trokken Mounir en Aziz, die op dat moment gezocht werd in een groot drugs- en witwasonde­rzoek, naar de griffie van de raadkamer. Het duo vroeg inzage in het grote drugsdossi­er, gebruikmak­end van de identiteit­skaart van Abdelkader, die op dat moment nog onder elektronis­ch toezicht stond. Tijdens het bezoek aan de griffie zagen Mounir, Aziz en een onbekend gebleven kompaan kans om een groot deel van het (geheime) strafdossi­er in sportzakke­n te steken en er doodleuk het justitiepa­leis mee uit te wandelen. Mounir, die ondanks zijn jeugdige leeftijd al een stevig strafblad heeft, werd samen met oom Abdelkader opgepakt. Aziz slaagt er tot op vandaag in om uit handen van politie en justitie te blijven.

“In de Schelde gegooid”

Uit de camerabeel­den bleek duidelijk dat Mounir en Aziz bij de feiten betrokken waren. Mounir legde bekentenis­sen af, maar verklaarde dat zijn ooms Abdelkader en Aziz niks met de feiten te maken hadden. Mounir beweerde dat hij de identiteit­skaart van Abdelkader ongemerkt had meegenomen om het strafdossi­er te kunnen gaan inzien. De verdedigin­g van Abdelkader probeerde die versie enige geloofwaar­digheid te geven, door te wijzen op defecte voordeur in het huis van Abdel. “Iedereen kon bij Abdel binnen en buiten.”

De rechtbank vindt die versie van Mounir en Abdel volstrekt ongeloofwa­ardig. Mounir bracht op 31 augustus immers al een eerste bezoek aan de griffie, in het gezelschap van Abdel. Eén dag later trok hij samen met Aziz op voorverken­ning. Samen trokken ze naar de griffie en ze merkten dat het griffieper­soneel hen zonder aarzeling inzage gaf in het strafdossi­er na vertoon van de identitite­itskaart van Abdel. Op 4 september gaan ze terug, met sportzakke­n in de hand, om het strafdossi­er daadwerkel­ijk te gaan ontvreemde­n. De Mixers dachten dat Abdel vrijgelate­n zou moeten worden, als er geen dossier meer was. Een misrekenin­g, omdat het parket en de politie het dossier opnieuw konden reconstrue­ren dankzij kopieën. Mounir verklaarde dat hij het gestolen strafdossi­er “in de Schelde had gegooid”.

Voorschot

De rechtbank noemt Mounir de “rechterhan­d” van zijn nonkel Abdel en volgens de rechtbank staat het vast dat Abdel opdracht gaf om het dossier te stelen uit de griffie. “De feiten zijn zeer ernstig. Beklaagden verenigden zich om een deel van een omvangrijk strafdossi­er, waarin eerste beklaagde op dat ogenblik onder elektronis­ch toezicht stond en derde beklaagde een voortvluch­tige verdachte betrof, te stelen vanop de griffie. Zij trachtten hiermee de werking van justitie te ondermijne­n in een ijdele poging eerste beklaagde Abdelkader S. vanuit zijn hechtenist­oestand te bevrijden”, aldus de voorzitter van de rechtbank.

De drie jaar effectieve celstraf is een voorschot op wat de familie S. nog te wachten staat. Abdelkader, Aziz en een hele rist andere drugscrimi­nelen worden vervolgd voor drugsfeite­n, criminele organisati­e en witwas. Politie en parket namen voor honderddui­zenden euro aan luxegoeder­en, auto’s en gebouwen in beslag. Het onderzoek naar de drugs- en witwasprak­tijken is nog steeds lopende.

Voorzitter van de rechtbank

“Ze trachtten de werking van justitie te ondermijne­n in een ijdele poging Abdelkader S. vrij te krijgen.”

 ?? FOTO RR ?? Beklaagden Aziz S. en Abdelkader S. zijn vervolgd wegens sabotage van het strafdossi­er.
FOTO RR Beklaagden Aziz S. en Abdelkader S. zijn vervolgd wegens sabotage van het strafdossi­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium