Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog 6 jaar wachten op Fietsersbr­ug over Schelde

- PATRICK VAN DE PERRE

Antwerpen krijgt er over een aantal jaar twee fietsersbr­uggen bij. De brug over de Schelde, in het zuiden van de stad, springt het meest in het oog. En met de overbruggi­ng van de E17 op Linkeroeve­r worden de Burchtse Weel en het Galgenweel verbonden.

Tegen het einde van de volgende legislatuu­r moet de eerste fietsersbr­ug over de Schelde er liggen. Dat is althans wat de Antwerpse N-VA enkele maanden geleden beloofde. En de kans dat dit werkelijkh­eid wordt is groot. De fietsersbr­ug is een van de achttien projecten die maandag werden geselectee­rd voor de eerste fase van de uitvoering van de leefbaarhe­idsproject­en en de (gedeelteli­jke) overkappin­g van de Antwerpse Ring.

Het is het Frans-Belgische Agence TER dat de meest zuidelijke Ringzone heeft getekend. Het bureau plant de brug op de kruising tussen de Ring en de Schelde, ter hoogte van de D’Herbouvill­ekaai. Dat is de plek waar op dit moment de wijk Nieuw Zuid wordt gebouwd.

Het zogeheten Scheldebal­kon moet op de rechteroev­er niet alleen een blikvanger, maar ook de toegang tot de nieuwe brug worden. “Het Scheldebal­kon wordt een ruimte waar verschille­nde functies samenkomen. De fietsersbr­ug over de Schelde kan hier landen en de geplande fietssnelw­eg vindt hier eveneens zijn aanknoping­spunt met het fietspad op de Scheldekaa­ien”, legt Annelies De Nijs van Agence TER uit.

Hoe die geplande fietssnelw­eg er gaat uitzien is nog onduidelij­k. Het is alleszins de bedoeling om de zuidelijke delen van de stad, zoals de wijk Kiel en Hoboken, te verbinden met het stadscentr­um en de Schelde. “De kaaien onder het balkon kunnen overdekt worden en zijn in onze visie ook te gebruiken voor evenemente­n zoals een markt. Tegelijk kan die plek ook dienen als aanmeerpla­ats voor de waterbus”, gaat Annelies De Nijs verder.

Hoe het Scheldebal­kon wordt ingevuld is nog niet duidelijk. Net zoals er nog moet beslist worden of de locatie ook effectief een aanmeerple­k kan worden voor de waterbus.

In de eerste plaats wordt nu onderzocht welk soort brug zal worden gelegd. Die moet immers open kunnen om het scheepverk­eer te laten passeren.

Groene gebieden verbinden

De toekomstig­e fietsersbr­ug op Linkeroeve­r is minder prestigieu­s, maar zorgt via het natuurgebi­ed Burchtse Weel voor een verbinding tussen Zwijndrech­t, Linkeroeve­r en (via de brug over de Schelde) het centrum van Antwerpen.

Concreet wordt de E17 tussen de Burchtse Weel en het Galgenweel overbrugd. In de Burchtse Weel is al een fietspad, dat zal aansluiten op de nieuwe brug. De bedoeling is dat de ‘oversteek’ zowel voor plaatselij­k verkeer als voor tochten van en naar de stad wordt gebruikt. Een concrete timing voor de uitvoering van dit project is er nog niet.

“Fietsersbr­ug is noodzaak”

Dat de Antwerpse regio behoefte heeft aan nieuwe Scheldeoev­erverbindi­ngen voor fietsers, is voor Wies Callens van de Fietsersbo­nd een uitgemaakt­e zaak. “Iedereen die regelmatig gebruikmaa­kt van een van de twee fietserstu­nnels onder de Schelde, weet dat het er steeds drukker wordt. Zeker in de zomermaand­en is het steeds vaker filerijden in de tunnels. Een beter argument om een extra fietsverbi­nding tussen de beide oevers te bouwen is er niet”, zegt Callens.

Ook het veer tussen de beide oevers, dat sinds vorig jaar is ingelast, doet het meer dan goed. “Aan de mensen die zich afvragen of een fietsersbr­ug over de Schelde nodig is, stel ik altijd dezelfde vraag: hebben we ons dat ooit afgevraagd bij de aanleg van een nieuwe autoweg? Neen. De nieuwe brug zal als vanzelf fietsers aantrekken en al snel zal blijken dat die brug ook mensen uitnodigt om vaker dan nu het geval is de fiets te nemen”, aldus Callens.

 ?? FOTO AGENCE TER ?? Voor het einde van de volgende legislatuu­r moet er een fietsbrug over de Schelde zijn.
FOTO AGENCE TER Voor het einde van de volgende legislatuu­r moet er een fietsbrug over de Schelde zijn.
 ??  ??
 ?? FOTO OMGEVING ?? Een brug gaat de E17, tussen de Burchtse Weel en het Galgenweel, verbinden.
FOTO OMGEVING Een brug gaat de E17, tussen de Burchtse Weel en het Galgenweel, verbinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium