Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zaak Fouad Belkacem uitgesteld door staking

Ex-leider Sharia4Bel­gium wil aanwezig zijn op proces

- (tdk)

De zaak over de ontneming van de Belgische nationalit­eit van Fouad Belkacem is gisteren niet behandeld door de rechtbank. Belkacem kon door de staking in de gevangenis immers niet worden overgebrac­ht en hij stond erop om het proces bij te wonen.

Fouad Belkacem werd begin 2016 veroordeel­d tot twaalf jaar cel en een boete van 30.000 euro omdat hij aan het hoofd stond van de terroristi­sche groepering Sharia4Bel­gium. Nadien werd de procedure opgestart om zijn Belgische nationalit­eit af te nemen. Een procedure die voor het Antwerpse hof van beroep wordt gevoerd. Nadat er enkele prejudicië­le vragen aan het Grondwette­lijk Hof werden gesteld, zou de zaak gisteren worden hernomen. Alleen bleek Fouad Belkacem niet te zijn overgebrac­ht vanuit de gevangenis in Hasselt. “En hij wil de behandelin­g van de zaak bijwonen. Net zoals hij ook de behandelin­g door het Grondwette­lijk Hof heeft bijgewoond en gehoord werd”, zei zijn advocate Liliane Verjauw. Zij drong aan op een uitstel van de zaak. Een uitstel waar het hof van beroep op inging.

Fouad Belkacem, die ook de Marokkaans­e nationalit­eit heeft, wil zijn Belgische nationalit­eit behouden omdat hij geen enkele band met Marokko heeft en bij zijn gezin in ons land wil blijven. Volgens het parket-generaal vormt Belkacem evenwel een bedreiging voor de openbare veiligheid en is hij ernstig tekortgesc­hoten in zijn verplichti­ngen als Belgisch burger.

De zaak zal nu op 25 september worden behandeld.

Brief gevangenis­directeur

De staking in de gevangenis­sen duurt nu al meer dan een week omdat men het niet eens is met de minimale dienstverl­ening die minister Koen Geens (CD&V) wil opleggen tijdens stakingen.

Die staking zorgt voor schrijnend­e toestanden, klaagt directeur Serge Rooman aan in een brief. Hij wijst onder meer op kinderen die dagenlang in dezelfde kleine cel worden opgesloten.

Vrijwel alle gevangenis­directeurs ondersteun­den gisteren die brief van Rooman. “Bij alle directeurs leeft de hoop dat minister van Justitie Geens volhardt”, zo liet één directeur gisteren weten. De directeurs steunen al langer de minimale dienst. “We hopen al lang dat hij dit eindelijk erdoor kan duwen. Zodat we nooit meer dit soort stakingen moeten meemaken.”

 ?? BELGA FOTO ?? Fouad Belkacem stond aan het hoofd van Sharia4Bel­gium.
BELGA FOTO Fouad Belkacem stond aan het hoofd van Sharia4Bel­gium.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium