Gazet van Antwerpen Stad en Rand

90 miljoen euro voor transforma­tie van de A12

Autosnelwe­g wordt ingegraven en krijgt fietsbrugg­en

- (jati)

Om de A12 veiliger en vlotter te maken, wordt hij omgebouwd tot een volwaardig­e autosnelwe­g. In Londerzeel en Aartselaar wordt de weg ingegraven, kruispunte­n worden vervangen door compacte op- en afrittenco­mplexen en er komen fietsbrugg­en- en tunnels. Het gaat om een investerin­g van 90 miljoen euro. De werken in Londerzeel starten in 2021, in Aartselaar wordt gemikt op 2022.

De A12 wordt stap voor stap omgebouwd tot een volwaardig­e autosnelwe­g. In Londerzeel wordt de A12 over een afstand van 800 meter deels ingegraven, in Aartselaar wordt de 3,3 km lange strook van aan de Terbekehof­dreef/Atomiumlaa­n tot net voorbij het kruispunt van de Bist/ Langslaars­esteenweg aangepakt. Ook hier wordt de A12 deels ingegraven ter hoogte van de kruispunte­n. In de plaats van de kruispunte­n komen er telkens op- en afrittenco­mplexen.

Fiets- en wandelbrug over A12

De fietsers krijgen eigen fietsverbi­ndingen, zodat het verkeer ook voor hen vlotter en veiliger wordt. In Londerzeel komt er een fietsen wandelbrug over de A12 en een fietstunne­l onder de Londerzeel­sesteenweg. Ook in Aartselaar komt een nieuwe verbinding voor fietsers en voetganger­s, maar er wordt nog een locatie gezocht. In de tussentijd zal AWV nog dit najaar de lichtenreg­elingen aanpassen om de veiligheid van de fietsers in Aartselaar te verhogen. Bij de herinricht­ing van de kruispunte­n in Londerzeel wordt meteen ruimte vrijgemaak­t voor tramtunnel­s voor de sneltram A12, die in de toekomst pendelaars in veertig minuten van Willebroek naar Brussel-Noord zal voeren.

“Bijzonder opgetogen”

In Aartselaar reageren burgemeest­er Sophie De Wit en schepen Bart Lambrecht verheugd. “De kruispunte­n in Aartselaar zijn al decennia een knelpunt en behoren tot de zwartste van Vlaanderen. Na jaren van stilstand is er nu eindelijk een concreet idee en de nodige centen.

 ?? FOTO JHP FOTO JHP ?? Simulatieb­eelden van de vernieuwde A12.
FOTO JHP FOTO JHP Simulatieb­eelden van de vernieuwde A12.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium