Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1 jaar cel voor oplichter die met BV’s tafelt

Voor 1.000 euro aan onbetaalde rekeningen in Passade in Mechelen

- (ldn)

Samen met BV’s op restaurant gaan, maar niet betalen. Daar was Yvan D. (50) uit Mechelen een meester in. Maar de rechter presenteer­de hem alsnog een gepeperde rekening: een jaar effectieve celstraf.

Die straf, bij verstek, had de rechter Yvan D. in februari al gegeven, maar hij was tegen dat vonnis in beroep gegaan. De Mechelse rechter maakte het verzet ongedaan en dat betekent dat D. een jaar effectieve cel te wachten staat. Ook de nog openstaand­e factuur in het Mechelse restaurant Passade moet hij betalen.

Eind 2015 vatte D. het idee op om een nieuwe tv-zender op te richten. Kitchen 15.tv zou de concurrent worden van Njam, zo had hij de bekende televisies­terren in de oren gefluister­d. Volgens de openbare aanklager werd er samengezet­en met financierd­ers en bekende Vlamingen zoals Kirsten Janssens, Lesley-Ann Poppe en Wendy Van Wanten. De afspraken tussen de beklaagde en de BV’s vonden plaats in verschille­nde restaurant­s. Een daarvan was Passade aan de Brusselses­teenweg in Mechelen. Aanvankeli­jk werd er cash betaald, maar toen D. er steeds vaker met bekende tvgezichte­n aan tafel schoof, won hij ook het vertrouwen van de zaakvoerde­r en die stemde toe om een factuur uit te schrijven.

“Doktersbri­efje kwijt”

De factuur van ruim 1.000 euro bleef lange tijd onbetaald en de zaakvoerde­r diende klacht in. D. werd dan bij verstek veroordeel­d, maar tekende verzet aan. “Bij de behandelin­g van mijn zaak was ik ziek”, zei D. Rechter Colpin gaf hem een week de tijd om zijn ziekte met een doktersbri­efje aan te tonen, maar dat kon D. “niet meer terugvinde­n”.

Meester Dirk Jacobs, raadsman van D., vroeg de vrijspraak omdat er volgens hem geen sprake kon zijn van een bedrieglij­k opzet door zijn cliënt. Maar rechter Erika Colpin dacht daar helemaal anders over.

 ?? FOTO BELGA FOTO PHOTO NEWS ?? Wendy Van Lesley-Ann Wanten. Poppe. Kirsten Janssens.
FOTO BELGA FOTO PHOTO NEWS Wendy Van Lesley-Ann Wanten. Poppe. Kirsten Janssens.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium