Gazet van Antwerpen Stad en Rand

M wordt V (maar nog niet op elk papier)

Bonheidens­e heeft nieuwe identiteit­skaart, maar nu pas begint administra­tieve lijdensweg

- WARD BOSMANS

Paulien De Groote uit Bonheiden was een van de eerste in ons land die gebruikmaa­kte van de nieuwe wet waarmee mensen het geslacht kunnen laten wijzigen zonder medische voorwaarde­n. Maar nu er een V op haar identiteit­skaart staat, begint de administra­tieve lijdensweg pas echt.

Bij haar eerste bezoek aan het gemeentehu­is, op 3 januari, legde ze een officiële verklaring af. Na een bedenktijd van drie maanden bevestigde Paulien haar eerste verklaring en werd de procedure in werking gezet voor de geslachtsw­ijziging. Tegelijker­tijd liep er een ander dossier voor een naamswijzi­ging en na een half jaar kon Paulien haar nieuwe identiteit­skaart in ontvangst nemen. “Ik mag niet klagen over de medewerkin­g van het administra­tief personeel van de gemeente”, zegt ze. “Het was voor hen ook de eerste keer dat ze zo’n procedure moesten volgen. Ik heb ze zelfs een doos pralines cadeau gedaan.”

“Attest vragen, mevrouw”

Voor Paulien is haar nieuwe identiteit­skaart een bevestigin­g dat ze is zoals ze zich voelt: vrouw. Maar tegelijker­tijd is er nog een lange weg te gaan. “Ik moet alles zelf uitzoeken. Omdat mijn oude ik verdwenen is, moet alles overgezet worden op mijn nieuwe naam. Dat is meer werk dan ik oorspronke­lijk gedacht had. Verzekerin­gen? Ze zeiden me dat ze gewoon konden doorlopen. Maar er was ook twijfel of alles wel goedkomt als ik er in de toekomst beroep op moet doen. Mijn pensioen? Ik heb een nieuwe identiteit­skaart met een nieuw rijksregis­ternummer. Hoe ga ik op My Pension gegevens kunnen terugvinde­n van voor mijn geslachtsw­ijziging? Bij de bank moest ik officieel bewijzen dat ik dezelfde persoon ben als toen er nog een M op mijn identiteit­skaart stond. Hoe? ‘Ga op het gemeentehu­is maar een attest vragen, mevrouw.’ Mijn rijbewijs staat voorlopig nog op mijn oude naam. Gaan ze dat zomaar veranderen? En voor Telenet moet ik een document invullen om het abonnement over te nemen van mezelf.”

 ?? FOTO WARD BOSMANS ?? Paulien De Groote: “Voor Telenet moet ik een document invullen om het abonnement over te nemen van mezelf.”
FOTO WARD BOSMANS Paulien De Groote: “Voor Telenet moet ik een document invullen om het abonnement over te nemen van mezelf.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium