Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kunstenaar woest om overschild­ering viaduct A12

- DIRK HENDRIKX

De 86 pilaren onder het viaduct van Wilrijk worden allemaal herschilde­rd in één grondkleur. Dit weekend mogen 160 straatarti­esten ze dan opnieuw beschilder­en. Maar de Antwerpse kunstenaar Eyso Bergsma is kwaad: zijn muurschild­ering uit 2006 verdwijnt voor altijd.

“In 2006 hebben we hier met een aantal artiesten pilaren beschilder­d omdat het hier zo’n troosteloz­e boel was”, zegt Bergsma. “We kregen de steun van de overheid en er waren sterke werken bij.” Eén pilaar, vlak bij het oude kerkje aan de Boomsestee­nweg, nam hij zelf voor zijn rekening. Met spuitbusse­n vertelt hij het verhaal van zijn grootvader die in Breendonk omkwam.

Nieuw kleedje

Maar de kans is reëel dat het werk al niet meer te zien is. Het Wilrijkse jeugdhuis Vizit houdt dit weekend een festival onder het viaduct met steun van het districtsb­estuur. 160 streetartk­unstenaars uit binnen- en buitenland mogen de zuilen een nieuw kleedje geven. “Maar daarvoor moeten we ze dus een egale grondlaag geven”, zegt David Peeters van Vizit. “Ook dat van die man die protesteer­t, ja. Hij is trouwens de enige die dat doet. En straatkuns­t

David Peeters

is toch vaak tijdelijk?”

Een deel van de pilaren was ooit met graffiti bedekt door lokale jongeren. Maar tussen de schilderin­gen uit 2006 zitten echt mooie creaties. “Ik laat het hier niet bij”, zegt Bergsma. “Ik stap morgen naar Sabam. Ik had vandaag al de politie gebeld maar de agenten zeiden me dat het eigenlijk vandalisme is wat wij hier gedaan hebben. Dan word je nog beledigd ook.”

De artiesten dit weekend mogen overigens maar met vier basiskleur­en werken, voor de eenvormigh­eid. “Dat is toch ook te gek voor woorden”, vindt Bergsma.

“We moeten de muren opnieuw een egale grondkleur geven, om ze dan dit weekend door 160 artiesten uit binnenen buitenland te laten schilderen.”

 ??  ?? Graffitiar­tiest Eyso Bergsma bij ‘zijn’ pilaar die nog de voorbije nacht ging overschild­erd worden, net zoals die op de achtergron­d.
Graffitiar­tiest Eyso Bergsma bij ‘zijn’ pilaar die nog de voorbije nacht ging overschild­erd worden, net zoals die op de achtergron­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium