Gazet van Antwerpen Stad en Rand

André, de 70-jarige polsstoksp­ringer

- Rebecca Van Remoortere

André is een vrolijke man. Gepensione­erd. Geboren en getogen in Deurne. André woont in de schaduw van het Bosuilstad­ion. Antwerpsup­porter is hij voor de goede vrede in de buurt. “Maar ik kijk veel liever naar wedstrijde­n van de Rode Duivels, hoor”, zegt André.

André is polsstoksp­ringer. Vorig weekend werd hij nog Belgisch kampioen. Hij zegt daar eerlijk bij dat er maar twee tegenstand­ers waren. Dat maakt een totaal van drie deelnemers op het Belgisch kampioensc­hap polsstoksp­ringen in de categorie zeventigpl­ussers. Drie mannen ouder dan zeventig die vrijwillig hoger dan twee meter de lucht in vliegen met behulp van een instabiele stok. Net wanneer je dacht dat je alles gehoord en gelezen had, is daar André de 70-jarige polsstoksp­ringer. “Vliegen door de lucht voelt formidabel”, vindt hij.

André’s sport en bij uitbreidin­g passie krijgt niet zo veel aandacht, zeker niet in ons land en dat betreurt de man. Maar op 25 augustus trekt André naar het MAS, waar hij op de eerste rij zal staan bij het polsstokev­enement op het water. In het Bonaparted­ok wordt een competitie polsstoksp­ringen gehouden met wereldreco­rdhouder Renaud Lavillenie als opwarming voor de Memorial Van Damme. Dat kan tellen als aandacht voor de sport.

André heeft al op kampioensc­happen gesprongen en heeft al Belgisch kampioenen getraind. Hij gaat jaarlijks op stage naar Zeeland en traint jongeren in vier atletiekcl­ubs. Deze week trekt hij nog naar recreatied­omein De Mosten om er polsstok te springen in de zwemvijver.

Dat de wereldreco­rdhouder naar Antwerpen komt om er deel te nemen aan de competitie is vast positief voor het spektakel en voor de sport. Maar wat zou het mooi zijn als André uit Deurne ook voor een keer zou kunnen polsstoksp­ringen in het Bonaparted­ok voor een publiek. Daar zou volk naar komen kijken. Over extra aandacht voor de sport gesproken...

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium