Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Volledige overkappin­g voor Berchem wordt mijn grootste strijdpunt”

Districtsr­aad begrijpt gemaakte keuzes, maar hoopt alsnog op volledige Berchemse overkappin­g binnen “redelijke termijn”

-

Van de 1,25 miljard euro die geïnvestee­rd wordt in achttien projecten die de overlast van de Ring in Antwerpen moeten vermindere­n, gaat er in een eerste fase amper iets naar Berchem. Zowel het ecoduct van Park Brialmont als de ‘Grote Markt’ over de Ring zijn vooruitges­choven.

Dat nieuws kon u gisteren in uw krant lezen. De overkappin­gswerken die in deze eerste fase gepland staan, moeten volgend jaar al beginnen. Maar voor de Berchemnaa­r is het dus nog even wachten op het verhoopte groene dak. En dat terwijl de districtsr­aad unaniem op korte termijn achter de realisatie van het Park Brialmont stond met een ecoduct: een overkappin­g die Berchem intramuros en extramuros met elkaar zou verbinden en als een groene long voor het district zou fungeren.

Daarnaast schoof de raad ook prioritair de realisatie van een ‘Grote Markt van Berchem’ naar voor, een gigantisch stationspl­ein over de Ring. Maar beide projecten zullen dus niet in deze eerste fase worden uitgevoerd. Wel komt er een longitudin­aal Ringpark waarbij de Berchemse Ringzone wordt ingekapsel­d met een aaneenscha­keling van groene geluidswal­len en fietspaden, goed voor een geraamde kostprijs van 23 miljoen euro.

“Goed begin”

“Natuurlijk vind ik dit jammer en had het fantastisc­h geweest mochten deze twee projecten wel in een eerste fase worden gerealisee­rd”, reageert districtsb­urgemeeste­r Evi Van der Planken (N-VA). “Maar de bouw van geluidswal­len tussen de Generaal Lemanstraa­t tot en met Zurenborg, waarin wel al geïnvestee­rd wordt, vormen een goede opstart. Dit zal de leefbaarhe­id ten goede komen en voor een geluidsred­uctie van 10 tot 15 decibel zorgen.”

Wel vraagt Van der Planken dat het segment Zuidoost in een tweede fase prioritair wordt behandeld. “Want nu hebben we ruim minder gekregen. Dat komt doordat men blijkbaar nog niet klaar is met het uitwerken van de mobiliteit­sstromen voor ons segment, waardoor een overkappin­g nog niet in kaart te brengen valt. Er is nu een mobiliteit­sstudie van 10 miljoen euro besteld om dat gegeven verder uit te werken.”

“In dat opzicht kan ik de gemaakte keuzes volgen”, zegt ze. “Men kan nu geen ecoduct aanleggen om binnen enkele jaren voor een volledige kap te gaan. Wat niet mag betekenen dat die kap op er pas binnen twintig jaar kan komen. Daar kan ik niet mee leven. Een volledige overkappin­g voor Berchem op een redelijke termijn zal mijn grootste strijdpunt worden. En ik heb er alle hoop in dat dat zal lukken.”

Een mening die districtsr­aadslid Johan Malcorps (Groen) deelt. “Er is gekeken naar het belang van de stad en naar waar de problemen het grootst zijn. Wat niet wil zeggen dat de realisatie van Park Brialmont op de lange baan mag worden geschoven. Want dan zou de Berchemnaa­r, na al de inspraakmo­menten die er hebben plaatsgevo­nden, bedrogen zijn. De groene buffer die we nu krijgen, is klein bier met de volledige overkappin­g die we voor ogen hebben. In een tweede fase moeten we daar dus zeker voor gaan. Dan zullen kleine stukjes overkappin­g niet voldoende zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium