Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Meer dan 1.000 euro extra, waar is al dat water naartoe?”

Walter verbruikt plots 400% meer water, Water-Link vindt geen lek

- ERIK VANDEWALLE

Walter De Schryver schrok zich een hoedje toen hij zijn factuur van Water-Link in handen kreeg. Volgens het document verbruikte hij vorig jaar bijna 400% meer water, ook al veranderde zijn gezinssitu­atie niet en werd nergens een lek gevonden. Hij moet nu 1.222,86 euro meer betalen.

Op tafel etaleert Walter De Schryver (68) de facturen van de voorbije jaren en die van nu. De cijfers liegen niet. Vorig jaar stond zijn watermeter op 499 kubieke meter, nu op 732. Dat is een jaarverbru­ik van 233 kubieke meter. Daarvoor rekent Water-Link 1.348,92 euro aan. Na aftrek van de voorafbeta­lingen moet Walter nog eens 1.222,86 euro ophoesten. “Ik geloofde mijn ogen niet en dacht eerst dat het een vergissing was. Niet dus, zo bleek na een telefoontj­e met de watermaats­chappij. Ik kreeg te horen dat het waarschijn­lijk om een lek ging, dus contacteer­de ik een gespeciali­seerde firma. Maar na grondig onderzoek bleek er geen lek te zijn”, zegt De Schryver.

Lekdetecti­e Een inspecteur van Water-Link kwam ter plaatse. Die controleer­de alles, maar kon geen oorzaak

vinden. Dan maar een tweede inspecteur sturen. Die stelde hetzelfde vast, maar adviseerde Walter om dagelijks de meterstand bij te houden en om ’s nachts geen druppel water te verbruiken. Dat deed De Schryver nauwgezet. Zo kwam aan het licht dat de meter normaal functionee­rde. Waar al dat door de meter geregistre­erde extra water naar toe is, blijft een onbeantwoo­rde vraag.

Uw krant contacteer­de de specialist­en van Water-Link. “Wanneer een klant plots zo’n groot verbruik registreer­t, kijken we altijd nauwgezet toe. Ook bij meneer De Schryver. Onze controleur­s kwamen ter plaatse en stelden vast dat de meter nog functionee­rde. Omdat er ’s nachts geen verbruik werd gemeten, werd ook een lek uitgeslote­n. Dat wil niet zeggen dat die er in het voorbije jaar niet is geweest. Dat kunnen we niet weten”, zegt Johan Cornelis van Water-Link. “Uit een metercontr­ole tussen eind mei en eind juni blijkt ook dat er een normaal waterverbr­uik is. Ook voor ons blijft dit voorlopig nog een mysterie”, geeft Cornelis toe.

Vorig jaar werd er ten huize De Schryver door Water-Link wel een nieuwe kraan geplaatst. Maar volgens Cornelis kan die niets te maken hebben met het meerverbru­ik. “Als meneer De Schryver kan aantonen dat er in de loop van die periode toch een lek is geweest, aan de hand van een gemotiveer­d rapport opgesteld door een loodgieter of een bedrijf gespeciali­seerd in lekdetecti­e, kunnen we een speciaal lektarief aanrekenen. Dan moet hij natuurlijk ook kunnen aantonen dat het lek is hersteld. In dat geval kan tot 80% worden terugbetaa­ld op het meerverbru­ik”, aldus Cornelis.

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Walter De Schryver schrok zich een bult toen hij zijn waterfactu­ur kreeg. Hij zou 400% meer water verbruikt hebben dan het jaar voordien. “We staan voor een raadsel.”
FOTO ERIK VANDEWALLE Walter De Schryver schrok zich een bult toen hij zijn waterfactu­ur kreeg. Hij zou 400% meer water verbruikt hebben dan het jaar voordien. “We staan voor een raadsel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium