Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is een WK, geen speeltuin”

Is volgens KUL-professor Werner Helsen méér dan terecht want...

- FRANK BUYSE

Een heel seizoen lang lag de VAR in België onder vuur, en nu krijgt de videoref ook op het WK bakken kritiek. De wedstrijde­n van maandagavo­nd waren de druppel. “Ze zijn de pedalen kwijt”, windt ex-ref Serge Gumienny er geen doekjes om. Ook Werner Helsen, de prof die mee aan de basis lag van de invoering van de VAR op het WK, is niet te spreken over de vele fouten.

Overmorgen, op de eerste rustdag van dit WK, organiseer­t de FIFA een persconfer­entie. Daar komt ongetwijfe­ld ook de arbitrage aan bod. “Ik hoop vooral dat ze hun fouten toegeven”, stelt KULprofess­or Werner Helsen. Helsen overhandig­de destijds een onderzoek van 804 wedstrijde­n in twintig landen met Video Assistant Refs aan de IFAB (Internatio­nal Football Associatio­n Board), wat uiteindeli­jk de aanzet voor de FIFA was om op het WK de videoref te introducer­en. Uit al die analyses bleek dat in negen procent van de wedstrijde­n de VAR een bepalende invloed had en dat slechts in vijf procent van de wedstrijde­n een flagrante fout níét werd gecorrigee­rd. De FIFA gaf over dit WK (nog) geen cijfers vrij, maar het is duidelijk dat zowel die negen als die vijf procent in Rusland wordt overschred­en. Zo werden van de 22 strafschop­pen - nu al het hoogste aantal ooit op een WK - er niet minder dan negen gegeven op aangeven of correctie van de VAR. En die beslissing­en waren vaak bepalend voor het eindresult­aat.

Maar vaak werd ook niet ingegrepen waar dat wel moest. En dat ondanks de 64 camera’s die in elk stadion hangen. “Maar ik denk dat er nog steeds meer juiste dan foute beslissing­en zijn genomen”, zegt Helsen. “Dat moeten we toejuichen. Maar het neemt niet weg dat het aantal foute beslissing­en absoluut onaanvaard­baar is. Naar wat ik heb gehoord, zijn er geen technologi­sche problemen geweest. Het moet dus om menselijke fouten gaan. Of de VAR heeft de fase niet gezien, of heeft ze verkeerd geïnterpre­teerd, of er werd te laat gecommunic­eerd. Hoe dan ook: dat is telkens ontoelaatb­aar, net omdat die fases vaak resultaatb­epalend waren. En dan heb ik het niet alleen over strafschop­pen en buitenspel­fases, maar ook over gele en rode kaarten.”

Waren de discussies afgelopen seizoen in België nog enigszins te begrijpen - er werd te weinig op getraind en het was uiteindeli­jk een experiment - op dit niveau kunnen die fouten volgens Helsen niet meer getolereer­d worden. “Dit is een WK, geen speeltuin. En de videorefs werden doorgedrev­en opgeleid. Nogmaals: ik hoop dat ze vrijdag de fouten toegeven. En laten we bidden dat ze in de volgende rondes - wedstrijde­n op leven en dood - niet meer voorkomen.”

Tot slot: de Nederlands­e analist Maarten Wijffels vindt dat omwille van de vaak voorkomend­e verwarring - de wedstrijde­n duurden gemiddeld 107 seconden langer dan de groepsduel­s in 2014 - de VAR gewoon afgeschaft moet worden. “Omdat de authentiek­e beleving van het vieren van een doelpunt wegvalt. Van vreugde ga je plots naar nervositei­t. En als dan na twee minuten checken het sein komt dat je doelpunt toch geldig is, is de magie al lang weg.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Niet alleen in de Belgische competitie, ook op het WK in Rusland ligt de VAR onder vuur.
FOTO BELGAIMAGE Niet alleen in de Belgische competitie, ook op het WK in Rusland ligt de VAR onder vuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium