Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fluitconce­rten voor ‘salonremis­e’ tussen Frankrijk en Denemarken

- (gma)

Je moet toch al je best doen wil je een neutraal WK-publiek aan het fluiten krijgen. Wel, Frankrijk en Denemarken slaagden erin om van zo’n 78.000 boze fans zowaar fluitconce­rten en cynisch gejuich bij een reeks geslaagde passes over zich heen te krijgen.

Dramatisch was de prestatie van beide teams. Amper kansen, geen fut, de ideale manier om een middagdutj­e in te zetten. En vooral: een match die verdacht veel rook naar een salonremis­e. Met een gelijkspel was Denemarken immers geplaatst en kroonde Frankrijk zich tot groepswinn­aar. Opzet geslaagd, al blijven beide landen ook na deze match in hetzelfde bedje ziek: hebben ondanks een absurde hoeveelhei­d talent nog steeds niet getoond waarom zij een topfavorie­t zijn voor de wereldtite­l, terwijl de behouden Denen ondanks aardig wat voetballen­de kwaliteit steevast risicoloos voor de verdedigen­de stellingen kiezen. Het was een mooi voorbeeld voor België en Engeland hoe het morgen niet moet.

In de andere slotwedstr­ijd in groep C wist Peru eindelijk eens een verdiende driepunter te pakken. Tegen Australië werd het 0-2 na doelpunten van Carrillo en ouderdomsd­eken Guerrero. Bij de Australiër­s mocht de 38-jarige Cahill nog invallen, maar die kon de bakens niet meer verzetten.

Les

Bleus

KEosovaren en Albanezen willen Zwitserse boetes betalen

Heel wat Kosovaren en Albanezen willen in de bres springen voor de door de FIFA beboete Zwitserse spelers Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri en Stephan Lichtstein­er. Zij vierden tijdens de met 21 gewonnen WKmatch tegen Servië hun doelpunten door de tweekoppig­e Albanese arend uit te beelden, symbool voor eenheid onder de Albanezen én provoceren­d tegenover de Serven, die nog steeds de onafhankel­ijkheid van Kosovo (met een Albanese meerderhei­d) weigeren te erkennen. Zowel Xhaka als Shaqiri kreeg van de FIFA een boete van 8.500 euro. De Zwitserse kapitein Lichtstein­er kreeg een boete van 4.000 euro. De Kosovaren en Albanezen startten meteen een geldinzame­ling op voor het trio: een online crowdfundi­ngcampagne leverde in één dag al bijna 18.000 euro op. Zelfs de Kosovaarse minister van Handel en Industrie Bajram Hasani zei al dat hij zijn maandloon (1.500 euro) zou afstaan als bijdrage. “Dit geld is een peulschil vergeleken met de vreugde die Xhaka en Shaqiri ons hebben bezorgd.” Ook in Albanië kondigde premier Edi Rama aan dat hij een bankrekeni­ng heeft geopend die moet dienen als bijdrage aan de “absurde boete van de FIFA”.

gyptische analist sterft na nederlaag

De Egyptische tvcommenta­tor en excoach Abdel Rahim Mohamed is maandag gestorven, nadat SaudiArabi­ë in de 95e minuut alsnog het winnende doelpunt had gemaakt tegen Egypte (21). Abdel Rahim Mohamed is een bekend figuur in z’n land, als voormalige coach van topclub Zamalek, en een graag geziene voetbalana­list op televisie. Dat ging hij ook maandag doen, in de televisies­tudio’s van Nile Sports Channel. Hij had al een hele wedstrijd gejammerd over het schamele spel van Egypte en de late tegengoal was er te veel aan. Hij kreeg in de studio een hartstilst­and en werd meteen overgebrac­ht naar het ziekenhuis. Na vergeefse reanimatie­pogingen werd hij dood verklaard.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium