Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Straatschi­lder moet Seleção verlossen

Knokt zich dankzij mama en God uit armoe tot superster

-

Bij Brazilië kijkt iedereen naar Neymar, maar misschien wordt Gabriel Jesus wel de Verlosser. Vier jaar geleden beschilder­de hij nog de straten van São Paulo, nu is de 21-jarige spits een hoogvliege­r bij de Goddelijke Kanaries. Met dank aan moeder Vera Lucia en haar telefoontj­es. “Alô, mãe!”

Tegen Costa Rica kroonde concurrent Firmino zich tot supersub, maar Gabriel Jesus bidt vandaag dat hij tegen Servië opnieuw start. De 21-jarige Braziliaan­se aanvaller is dan ook bijzonder religieus. Zijn naam zegt alles, daarnaast is er zijn rugnummer bij Manchester City. 33, de leeftijd waarop Jezus Christus werd gekruisigd. Zijn statuut van topspits heeft hij naar eigen zeggen ook te danken aan God. Maar evenzeer aan zijn mama. Niet de maagd Maria, wel Vera Lucia.

Flashback naar 1997. Vera Lucia werkt als schoonmaak­ster in Jardim Peri, een arme buitenwijk van São Paulo, en voedt haar vier kinderen alleen op. Haar echtgenoot gaat er immers met een ander vandoor wanneer de jongste – Gabrielzin­ho – nog in haar buik zit. Om rond te kunnen komen, zet Vera Lucia haar oudste drie schatten al op jonge leeftijd aan het werk in de poetssecto­r. Maar voor Gabrielzin­ho maakt ze een uitzonderi­ng. Hij krijgt van mama een bal en mag zijn droom – profvoetba­ller worden – najagen.

Gabrielzin­ho gaat met grote broer Felipe voetballen bij Pequinos, al moet hij daarvoor eerst met de bus en dan nog 40 minuten te voet, op z’n slippers. Hij wordt er wel snel

– wat staat voor ‘gemakkelij­k’ – omdat hij telkens zegt dat hij simpel drie of vier keer zal scoren. Hetgeen hij ook doet. Zo begint zijn carrière dus, omdat zijn moeder het toelaat en toejuicht.

“Daarom heb ik alles aan haar te danken”, zegt Gabriel Jesus daarover. “Heel veel kinderen in Brazilië van bescheiden komaf moeten gaan werken om de familie te helpen. School en werk combineren met voetbal is voor hen onmogelijk

Tetinha

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium