Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is ook een keuze voor mijn familie”

-

Een Braziliaan­se Nederlande­r die uit Spanje komt: kleurrijk figuur, die Lucas Bijker. De 25-jarige linksback vertelt hoe hij in Mechelen is beland en waarom hij na één jaar al vertrok in Zuid-Europa.

“Voor ik naar Spanje ging, zat ik bij Heerenveen”, aldus Bijker. “Mijn contract liep af, maar ze wilden het nog verlengen. Ik dacht erover na, maar ik vond het een ideaal moment om eens naar het buitenland te gaan. Mijn zoontje was negen maanden en mijn vrouw was tijdelijk gestopt met werken, we hoefden dus niks achter te laten. Plus: ik had er altijd al van gedroomd. En na vier jaar Eredivisie, twee bij Cambuur en twee bij Heerenveen, was ik het Nederlands voetbal toch al wat gewend. Dus trok ik naar Cadiz in de Spaanse tweede klasse: een club met veel ambitie, in een aardige competitie, en qua leven was het ook super.”

“Het is me ginder heel goed bevallen, ik heb ook veel gespeeld, maar op een gegeven moment hebben we toch beslist om terug te keren. Mijn vrouw raakte immers opnieuw zwanger en we merkten dat de zorg in Zuid-Spanje vrij slecht was. Een keer waren we ginder in een ziekenhuis geweest met ons zoontje en toen zagen we gaten in de muren. Dat wil je gewoon niet, als je vrouw straks moet bevallen. Het was verstandig­er om terug te keren, of om toch dichter bij Nederland te zitten. Ik heb mijn makelaar aan het werk gezet en toen kwam KV Mechelen vrij snel. Tom Caluwé is in Spanje naar een wedstrijd komen kijken, we hebben toen samen gegeten en goed gepraat. Toen wist ik al: dit wordt het. Wat als ik met Cadiz nog was gepro- moveerd? Dan nog was ik naar hier gekomen. Het had wel heel zuur geweest want dan had ik de Primera Division links laten liggen. Maar mijn familie komt toch op de eerste plaats.”

Bijker woont nu voorlopig in Nederland, maar is wel nog van plan iets in de buurt te zoeken. “Ik heb een woning gevonden in Tilburg voor mijn vrouw en onze kinderen, maar ik zoek nog een plekkie dichterbij, ja. De files rond Antwerpen zijn niet al te handig”, zegt hij grijnzend.

Anti-Spaanse coach

In elk geval: hij wil straks vlammen voor Malinwa. Hij is een bijtertje en met zijn snelheid en goeie voorzet moet hij aanvallend voor gevaar kunnen zorgen. In Spanje kon dat opvallend genoeg niet.

“Ik dacht: de Spaanse competitie: dat is leuk voetbal, je werkt altijd met de bal. Maar ik had net een trainer die anti-Spaans dacht. De nul was heilig voor hem. Hij stond langs de kant te schreeuwen dat je achterin moest blijven.

Voor mij was dat toch een beperking, in Nederland kon ik me veel meer uitleven.”

En dat wil hij, dat zit gewoon in hem. Het heeft misschien te maken met zijn Braziliaan­se roots – Bijker werd geboren in São Paulo.

“Ik ben geadopteer­d. Toen ik vier weken oud was, haalden mijn adoptieoud­ers uit Nederland me al op. Ik weet ook niks van mijn familie in Brazilië. Eerst was ik daar te jong voor, later had ik er geen behoefte aan om te gaan zoeken. Maar goed: ik ben dus Hollander op en top. Weliswaar met een Braziliaan­s karakter en temperamen­t.”

(grijnst)

(glimlacht)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium