Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gooi wat muren in en je hebt omzet meer” 5 miljoen

- Van onze redacteur in Mierlo

“Neen, ik ben niet vermagerd. Ik heb gewoon een groot hemd aan.” Marc Coucke (53) lacht smakelijk om zijn eigen grap op de zomerstage van Anderlecht, maar oogt wel scherper. Drie maanden is Coucke nu voorzitter en hij zat niet stil. De ploeg en het stadion worden verbouwd, het budget is al in evenwicht en de miljardair heeft nog grootse plannen. “Geef mij een locatie en we bouwen een stadion voor 40 à 45.000 man.”

De transfusie van Oostends bloed naar paars-wit bloed is voltooid?

“Onze eerste thuismatch begin augustus is tegen KV Oostende en dat zal toch speciaal zijn. Maar zelfs mijn dochters Alysée en Chloé maakten de klik. Ze komen kijken met een paarswitte sjaal.”

Heeft u Anderlecht na drie maanden helemaal naar uw hand gezet?

“We vestigden alleszins een wereldreco­rd. Tot voor kort leed Anderlecht elk jaar dat het in de Europa League speelde een operatione­el verlies van 15 miljoen euro. Pakken geld die moesten gecompense­erd worden met een grote uitgaande transfer. Ik zeg nu al dat we in het nieuwe seizoen break-even zullen draaien. We moeten dus niet meer hypernerve­us lopen als club X straks geen miljoenenb­od doet op Dendoncker of Teo. De club is nu al veel gezonder dan één jaar geleden.”

Hoe doet u dat: 15 miljoen vinden zonder transfers?

“Ga eens kijken naar het stadion. Dat is één bouwwerf. Zo wordt de eretribune uitgebreid van 200 naar 1.000 zitjes. Slechts zestig zijn er nog niet verkocht. En van de 200 vips kwam vorig jaar de helft gratis kijken op uitnodigin­g. Da’s voorbij. Van de 1.000 zitjes zijn er nog twee gratis: voor Paul Van Himst en Eddy Merckx. En hadden we het Paul en Eddy gevraagd, ze hadden ook betaald. Ja, Michel Verschuere­n mag ook nog zo binnen. Kijk, je gooit wat muren in om nieuwe sponsors in grotere zalen aan netwerking te laten doen en opeens heb je vijf miljoen meer omzet. Alle details tellen.”

(lacht)

Wat transfers betreft hadden de fans wel grotere namen verwacht dan Abazaj of Adzic.

“Maar Anderlecht koopt geen vedetten, Anderlecht maakt vedetten. Hopelijk willen onze fanclubs over drie maanden Cobbaut of Makarenko als peter omdat ze ontploften. Ik heb de indruk dat de supporters ons vertrouwen, want de abonnement­enverkoop loopt uitstekend. Onze aanhang wil ook niet per se grote namen zien, ze willen vooral goed voetbal en resultaten. Maar dit mag ook geen overgangsj­aar worden. Er komen dus nog een viertal transfers bij die ons kwalitatie­f zullen versterken, maar het belangrijk­ste was om eerst het budget

in evenwicht te krijgen.”

Eerst jongens als Dendoncker, Kara en Teo verkopen? “Je voelt

aan alles dat wij nog zes à zeven uitgaande transfers zullen doen. Voor Dendoncker is veel interesse, terwijl voor Teo zowel wij als zijn omgeving overtuigd zijn dat het beter is om een andere club te zoeken… Als we vroeger twintig miljoen opstreken voor zo’n speler, diende vijftien miljoen om de putten te vullen. Nu kunnen we dat herinveste­ren in het team. Dus ja, liever eerst verkopen. Tenzij er echt een kans komt die we niet kunnen laten liggen. Dan mag Devroe een risico nemen.”

“Geef mij een locatie en we bouwen een stadion van 40 à 45.000 man. Ik vraag daar geen subsidies voor en Club Brugge ook niet. Pak gewoon een kaart van België en zeg waar de clubs kunnen bouwen.”

Is het moeilijker om transfers te doen voor Anderlecht dan voor Oostende?

“Bij Chancel Mbemba dachten we dat hij ging tekenen. Alles was geregeld, tot Porto hem wegkaapte voor onze neus. Hij kan er meer verdienen dan in Engeland.”

Luciano D’Onofrio, erg close met Herman Van Holsbeeck, loodste hem naar Porto. Was dat toeval en hoe staat het nu met dat proces tussen u en Van Holsbeeck?

“Daar ga ik niet op in. Dat ligt niet eens meer in mijn handen. En wat transfers betreft houden we vast aan onze principes. Zo bepaalden we een prijs voor Vranjes waar we niet over wilden en dat is gelukt. Al gebruikten we in Griekenlan­d wel wat om AEK onder druk te zetten. We lieten lekken dat we dicht bij Olympiacos­verdediger Bjorn Engels stonden.”

(grijnst)

De politiek...

die

zever.

fake news

Tijd om een nieuw stadion te zetten?

“Ja. Als Anderlecht het moeilijk heeft tegen Benfica of Club Brugge tegen Porto, dan ligt dat niet aan de slechte Raad van Bestuur van die clubs, maar aan het feit dat we geen stadions hebben. Zo’n stadion verdubbelt je budget. België staat nu negende op de UEFA-ranking en de kampioen mag rechtstree­ks naar de Champions League. Om dat vast te houden, moeten we nieuwe stadions bouwen. Waarom kan dat in Portugal en niet in België? In alle landen stijgen de tv-contracten waardoor zelfs clubs als Strasbourg miljoenen uitgeven. Straks hinken we helemaal achterop.”

“Ik snap niet dat er niet een politici opstaan en zeggen:

Voetbal is niet langer de belangrijk­ste bijzaak in het leven, het is een hoofdzaak geworden. De ontspannin­g van miljoenen mensen. Ik ga het eens omdraaien. Geef mij een locatie en we bouwen een stadion van 40 à 45.000 man. Ik vraag daar geen subsidies voor en Club Brugge ook niet. Pak gewoon een kaart van België en zeg waar de clubs kunnen bouwen.”

paar

Gedaan met

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium