Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Money time voor toppers

Wout van Aert kan naar Bahrein-Merida, Greg Van Avermaet krijgt nieuwe baas

- JAN-PIETER DE VLIEGER

Twee Belgische toprenners beslissen dezer dagen over hun toekomst. Wout van Aert (23) heeft een formeel aanbod op zak van Bahrein-Merida, Greg Van Avermaet kan kopman blijven in een BMC-team dat mogelijk een nieuwe hoofdspons­or en een nieuw management krijgt. Zeker voor de Tour hakken beide renners de knoop door.

Het gaat hard op de internatio­nale transferma­rkt in het wielrennen. Gisteren vielen opnieuw een paar grote puzzelstuk­ken op hun plaats: Richie Porte verlaat BMC en gaat wellicht naar Trek, de broers Adam en Simon Yates verlengen bij Mitchelton- Scott. Ook voor de Belgische toppers is het meer dan ooit ‘money time’.

Zo heeft Wout van Aert een formeel aanbod op zak van Bahrein-Merida. “We willen hem inderdaad heel graag naar onze ploeg halen”, zegt manager Brent Copeland. “We hebben concreet gepraat met hem en zijn management. Over de renners en entourage die hij rond zich zou krijgen en over de invulling van zijn programma. Wout zou bij ons gewoon kunnen blijven veldrijden. Wij hebben daar geen expertise in, maar voor fietsconst­ructeur Merida is het een interessan­te markt. Op de weg zou hij dan uiteraard onze kopman worden voor de klassieker­s.”

Een gevoelig punt is de timing van het contractvo­orstel. Van Aert ligt zoals bekend ook volgend jaar onder contract bij Veranda’s Willems-Crelan, het team van manager Nick Nuyens. “In de eerste plaats mikken we daarom op een overgang in 2020”, zegt Copeland. “Maar als het mogelijk is, dan kan het voor ons ook al in 2019. Alleen is dat administra­tief heel erg moeilijk. We gaan niks doen wat in strijd is met de UCI-wetgeving.”

Voor Van Aert lijken er nu drie scenario’s op tafel te liggen: een waarin hij zijn contract bij Veranda’s WillemsCre­lan gewoon uitdoet en dus ook in 2019 voor Veranda’s Willems-Crelan rijdt. Andere mogelijkhe­id is dat hij verlengt bij de ploeg van Nick Nuyens. Die hoopt een contract tot 2021 rond te krijgen, eventueel met Carrefour als extra sponsor. Daartegeno­ver staat optie drie: ontbinding van het contract en een overstap naar een nieuw team, waarbij Bahrein-Merida dus in polepositi­on ligt. Van Aert gaf gisteren in aan “kortelings knopen te willen doorhakken.” Manager Jef Van den Bosch preciseert dat “het zeker voor de start van de Tour (7 juli) zal gebeuren.”

Van Avermaet

Telefacts

Als de transfer van Van Aert naar Bahrein-Merida doorgaat, is dat geen goed nieuws voor Greg Van Avermaet. Het team uit het Midden-Oosten is ook in hem geïnteress­eerd, maar manager Copeland bevestigt dat er geen ruimte is voor beide Belgische renners.

De situatie bij BMC is nog steeds onduidelij­k, maar general manager Jim Ochowicz miste maandag opnieuw een deadline waarop hij renners duidelijkh­eid zou geven. Verschille­nde bronnen bevestigde­n gisteren dat er een nieuwe constructi­e in de maak is, door één betrokkene omschreven als “nieuwe wijn in oude zakken”.

Het zou gaan om een soort doorstart van BMC, niet langer met Ochowicz aan het hoofd, wel met oude bekende Marc Biver, voormalig manager van Team Astana. Biver maakte naam als makelaar van Toni Rominger. De Zwitser is op dit moment al verbonden aan BMC als marketingv­erantwoord­elijke van cosponsor Tag Heuer.

Het is niet duidelijk wie hoofdspons­or wordt, zoals het ook niet zeker is dat BMC zelfs maar aan boord blijft als fietsconst­ructeur. Maar Biver wil wel Greg Van Avermaet als kopman en houdt graag ook Dylan Teuns aan boord. Duidelijkh­eid komt er ook hier zeker voor de Tour.

Brent Copeland, manager BahreinMer­ida

“Wout zou bij ons gewoon kunnen blijven veldrijden.”

 ?? FOTO BELGA ?? Wout van Aert.
FOTO BELGA Wout van Aert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium