Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tour komt tot leven in zaal Kadans

Nostalgisc­he beelden uit Ronde van Frankrijk 1947-1968

-

René Vermeiren brengt komende vrijdag in zaal Kadans een conference over de Tour in de naoorlogse periode tot 1968. Antwerpse renners speelden daarin een vooraansta­ande rol.

Wie in de provincie Antwerpen aan koers denkt, hoort de stem van René Vermeiren (71), die jarenlang de man van de microfoon was bij wielerweds­trijden, bij cyclocross en als de Tour de France op bezoek was in de provincie. René interviewd­e honderden renners en zijn kennis over de wielerspor­t is legendaris­ch. Hij een levende wielerency­clopedie, wordt weleens beweerd. René weet nog wanneer de passie voor de wielerspor­t begon.

Brecht

“Dat was op 8 juli 1954. De Tour passeerde toen in Brecht. Met mijn fietsje reed ik samen met mijn moeder naar de buurgemeen­te voor de doortocht”, herinnert hij zich. “Wat ik daar zag, deed mijn mond openvallen: de reclamekar­avaan met de bekende deuntjes, de begeleidin­g van motoren, het voorbij stuivende peloton. Mijn vader was een wielerfana­at en de krant werd bij ons verslonden.”

Omdat René bijzonder rad van tong was, werd hij een graag geziene microman bij tal van evenemente­n. “Vorig jaar bracht ik een eerste avondvulle­nd programma van het begin van de geschieden­is van de Tour tot aan de Tweede Wereldoorl­og.”

Op algemeen verzoek brengt hij de volgende periode 1947-1968. “Dit is ook het laatste deel, want zoals bekend is de wereld na mei 1968 aangepast. Het is zoals bij deel één de bedoeling om originele en exclusieve foto’s en Nederlands­talige filmreport­ages te tonen.”

L’Auto,

L’Equipe.

Sportwerel­d

Dansen op de pleinen

De eerste naoorlogse Tour werd in 1947 georganise­erd. “Overal dansten de mensen op de pleinen, want de Tour betekende opnieuw plezier, vrijheid en toekomst.” De organisere­nde krant was

maar omdat die ook tijdens de oorlog verscheen, werd de organisati­e toegewezen aan

Jean Robic was een van de meeste memorabele deelnemers. “Hij was een lichtgewic­ht en om de cols af te dalen, goot hij

René Vermeiren,

Wielercomm­entator

‘‘Voor de mensen betekende de Tour opnieuw vrijheid en plezier. Het normale leven kon hervat worden.’’

lood in zijn drinkbus. De sportliefh­ebbers kennen nog Maurice Dieudonné, die op zo’n manier radiorepor­tages verzorgde dat de luisteraar­s zich levendig konden voorstelle­n hoe een tourrit verliep. Toen de camion met materialen op een dag vertraging had, gaf een journalist zijn gele pull en die diende als leiderstru­i.”

De colère van Van Steenberge­n

Rik Van Steenberge­n nam in 1949 voor de eerste maal deel. Hij mocht niet mee naar het WK, omdat men hem er van verdacht een koers verkocht te hebben. Rik reed uit colère een formidabel­e koers en won de laatste rit voor die andere Antwerpse legende, Stanneke Ockers. In 1954 ging de ronde door het Antwerpse, met de eerste rit Amsterdam-Brasschaat. De Nederlande­r Wout Wagtmans won. In 1955 was er een legendaris­che spurt op de piste van Toulouse met Van Steenberge­n en Ockers in de hoofdrol.

Van Looy aangereden

In 1962 nam Rik Van Looy voor de eerste keer deel. Maar Rik werd aangereden, moest de Tour verlaten en het hele land was in rouw. In 1963 nam hij wraak met overwinnin­g in vier ritten, de groene trui en een tiende plaats in de eindstand. Maar er waren ook schitteren­de prestaties van andere Antwerpena­ren, onder anderen Jos Hoevenaars, Jan Adriaensen­s, Eddy Pauwels en Marcel Janssens.

Praktisch: komende vrijdag om 20u in zaal Kadans, Achter d’Hoven. Leden Neos 5 euro, niet-leden 7 euro. Reserveren kan via eddyvl@skynet.be. Die avond is er geen WK-voetbalmat­ch.

 ?? FOTO'S RR ?? Rik Van Steenberge­n wint de laatste rit van de Tour in 1949 voor Stan Ockers.
FOTO'S RR Rik Van Steenberge­n wint de laatste rit van de Tour in 1949 voor Stan Ockers.
 ??  ?? Dansende mensen op het Tourparcou­rs, 1947.
Dansende mensen op het Tourparcou­rs, 1947.
 ??  ?? 1949, Belgische radioploeg: Georges Ronsse, reporter Luc Varenne en reporter van het NIR, Maurice Dieudonné.
1949, Belgische radioploeg: Georges Ronsse, reporter Luc Varenne en reporter van het NIR, Maurice Dieudonné.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium