Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijf motorclubs, twee landen, één goed doel

- ERIK VANDEWALLE

De grensgemee­nte Putte telt vijf motorveren­igingen. Voor het eerst slaan ze de handen ineen en zetten ze zich in voor een goed doel. Ook Bikers Sisters Putte, de enige club voor vrouwen, doet mee.

“Wij zijn vijf clubs van motorvrien­den, maar geen motorclub. Dat is een essentieel verschil. We delen de passie voor de motor, maar bij ons zijn de regels minder strikt dan bij een echte motorclub. Daar hangt in veel gevallen nog altijd een negatieve sfeer rond”, stelt Anthony Geers van MK Jan Hagel vast (34).

Daarnaast telt Putte nog de Harley Davidson Club Putte, De Amigo’s, PRM (Putse recreatiev­e Motorrijde­rs) en Bikers Sisters Putte. In totaal zijn dat drie Vlaamse en twee Nederlands­e vereniging­en.

Voor het eerst slaan de vijf vereniging­en de handen in elkaar om samen een evenement uit te werken ten gunste van een goed doel. “Dat is nu KIKA (Kinderen Kankervrij), een Nederlands­e stichting die fondsen werft voor onderzoek naar kinderkank­er. Een volgende editie focussen we op een Vlaams goed doel. Zaterdag 30 juni zetten we het kind centraal. Het Douaneplei­n op de grens met van Putte Nederland, Putte Stabroek en Putte Kapellen wordt dan de kinderplek bij uit- stek met spellen, springkast­elen, grime, kinderacti­viteiten met de brandweer, motorritje­s en livebands”, zegt Vic De Moor (63), president van de Harley Davidson Club Putte.

Het idee om samen iets te doen voor een goed doel, kwam eigenlijk van René Rommens van De Amigo’s. Jammer genoeg overleed René vorig jaar, maar zijn vrouw wilde het idee van haar man niet mee met hem begraven en ze trok naar de vier andere clubs. Er was niet veel overtuigin­gskracht nodig om ook de andere motorveren­igingen achter hetzelfde goede doel te scharen. Nu zaterdag is het dan ook voor het eerst dat de vijf Putse motorveren­igingen samen een Vlaamse kermis organisere­n voor eenzelfde goed doel.

Een klein grensdorpj­e verdeeld over drie gemeenten en twee lan- den telt liefst vijf motorveren­igingen. Dat is veel. Toch is er nooit vijandighe­id, laat staan agressie geweest. “Het feit dat hier zoveel motorliefh­ebbers en dus ook vereniging­en zijn, is historisch te verklaren. Begin jaren zeventig telde Putte veel tieners. De meesten waren gepassione­erd door brommers. Vrienden groepeerde­n zich en zo ontstond de ene na de andere club. Met het ouder worden verschoof de belangstel­ling van de brommer naar de motor”, legt Geers uit.

Rozen en stiletto’s

Van rivaliteit is nooit sprake geweest. “Elke club heeft in de lente een openings- en later op het jaar een sluitingsr­it. Dan trekken we eropuit met de motor en zijn niet alleen de eigen leden welkom, maar ook al onze collega’s van de andere vereniging­en”, zegt Vic De Moor.

Saskia De Noior (44) is medeoprich­tster van de enige vrouwelijk­e motorveren­iging in Putte. “Bikers zijn niet alleen mannen. Ook vrouwen genieten ervan om rond te toeren met een motor. Met The Bikers Sisters Putte hebben we eigen colours, zeg maar een soort logo. Naast onze naam staan op de achtergron­d rode rozen en vooraan witte stiletto’s”, legt Saskia uit.

Zaterdag, Douaneplei­n, 10-18u

 ?? FOTO'S EVDW ?? Voor het eerst organisere­n de vijf motorveren­igingen van Putte een activiteit voor het goede doel.
FOTO'S EVDW Voor het eerst organisere­n de vijf motorveren­igingen van Putte een activiteit voor het goede doel.
 ??  ?? Rondtoeren met een motor is geen alleenrech­t voor mannen. Dat bewijst Saskia De Noior van Bikers Sisters Putte.
Rondtoeren met een motor is geen alleenrech­t voor mannen. Dat bewijst Saskia De Noior van Bikers Sisters Putte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium