Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen een middelbare school”

Partij Gemeentebe­langen gaat in gesprek met colleges en instituten om afdeling op te richten

- JAN AUMAN

Wommelgem heeft nog nooit een middelbare school op haar grondgebie­d gehad. Maar daar komt misschien veranderin­g in. “In september startten we verkennend­e gesprekken met colleges en instituten uit de omgeving om in Wommelgem een afdeling op te richten”, aldus schepen Marc Dierckx (Gemeentebe­langen).

Het aantrekken van een middelbare school is een opvallend punt in het verkiezing­sprogramma van Gemeentebe­langen. “Eens ze de lagere school ontgroeid zijn, maken zo’n duizend Wommelgems­e kinderen elke dag de verplaatsi­ng naar een buurgemeen­te of verderop om naar school te kunnen gaan. Ze moeten wel, want in Wommelgem kunnen ze nog altijd niet terecht”, vertelt Yve Staes, nog een onderwijss­pecialist van de lokale partij.

“De tocht met de fiets naar het Sint-Gabriëlcol­lege in Boechout, een van de scholen waar veel Wommelgems­e tieners naartoe trekken, bedraagt 4 kilometer heen en verloopt via de Vremdestee­nweg en de Pietingbaa­n – allesbehal­ve ideale fietsroute­s. Naar het Annuntia-Instiuut in Wijnegem ben je ook al gauw 3 kilometer onderweg. Andere kinderen trekken naar het Sint-Jozefcolle­ge in Borsbeek of nog verder, naar Lier.”

“Wij geloven dat de tijd rijp is om ook in Wommelgem middelbaar onderwijs aan te bieden”, pikt schepen van Onderwijs Marc Dierckx in. “De gemeente moet niet zelf voor inrichtend­e macht spelen. Ik wil wel graag bemiddelen tussen het lokale bestuur, de scholen en het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). In september starten de eerste verkennend­e gesprekken.”

Marc Dierckx

Schepen van Onderwijs

‘‘Als eerste stap mikken we op een eerste graad secundair onderwijs.’’

Een middelbare school stamp je niet zomaar uit de grond. “Als eerste stap mikken we op een eerste graad secundair onderwijs, bij voorkeur gekoppeld aan een basisschoo­l”, aldus Dierckx en Staes, die menen te weten dat de minister capaciteit­suitbreidi­ng in de stadsrand ook op middelbaar niveau steunt.

Katholiek onderwijs

De woordvoerd­ers van Gemeentebe­langen zeggen dat ze een samenwerki­ng met bijvoorbee­ld het Gemeenscha­psonderwij­s niet uitsluiten, maar uit de locatie die ze naar voor schuiven, valt af te leiden dat de voorkeur gaat naar het katholiek onderwijs, meer bepaald naar de vrije Sint-Johannasch­ool.

“Achter die basisschoo­l, tussen de Beukenlaan en Sint-Johannastr­aat, ligt inderdaad een geschikt terrein van 6.000 vierkante meter. Dat is nu al eigendom van de gemeente en het OCMW. Een geschikte partner met expertise in het middelbaar onderwijs hopen we te kunnen vinden in de omliggende gemeenten. Voor het leeuwendee­l van de middelen rekenen we op de Vlaamse overheid.”

“Ik ben ervan overtuigd dat de ouders het zouden toejuichen als hun kinderen op 12-jarige leeftijd nog minstens twee jaar in Wommelgem school kunnen lopen”, zegt Dierckx.

Bij een bezoek aan de site waar Gemeentebe­langen de school graag ziet verrijzen, het sportveld achter de Sint-Johannasch­ool, treffen we alvast één spontane voorstande­r aan. Danielle Boeding geniet met kleindocht­er Jolien (20) van de zomerse temperatur­en in het aanpalende speeltuint­je. “Een middelbare school in Wommelgem wordt door veel ouders nu als een gemis aangevoeld”, klinkt het.

 ?? FOTO'S JAN AUMAN ?? Het terrein achter de SintJohann­aschool waar volgens Gemeentebe­langen plaats is voor een middelbare school. Danielle Boeding, een toevallige passant, is alvast voorstande­r.
FOTO'S JAN AUMAN Het terrein achter de SintJohann­aschool waar volgens Gemeentebe­langen plaats is voor een middelbare school. Danielle Boeding, een toevallige passant, is alvast voorstande­r.
 ??  ?? Yve Staes en Marc Dierckx (Gemeentebe­langen). “De tijd is rijp om een middelbare school op te richten in Wommelgem.”
Yve Staes en Marc Dierckx (Gemeentebe­langen). “De tijd is rijp om een middelbare school op te richten in Wommelgem.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium