Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hele gemeente is voortaan zone 30

Alleen oppositief­ractie Fan van Hove stemt tegen

- LUDWIG VAN GELDER

Bijna alle straten van Hove gaan deel uitmaken van één grote zone 30. Alleen op enkele toegangswe­gen mag nog sneller gereden worden. Dat heeft de gemeentera­ad deze week beslist. Oppositief­ractie Fan van Hove stemde tegen.

“Al tijdens de vorige legislatuu­r leefde de idee om de zones 30 in onze gemeente uit te breiden. Tijdens deze legislatuu­r hebben we die denkoefeni­ng voortgezet. Veel burgers vragen er ook om. De tijden veranderen”, zegt burgemeest­er Koen Volckaerts (N-VA). “Nu al geldt in ongeveer de helft van onze straten 30 per uur als maximumsne­lheid. Maar er zijn nog anomalieën. Zo geldt in de Vogeltjesw­ijk nog 50 kilometer per uur. Niet logisch, als je het mij vraagt.”

“De zones 30 liggen zo dicht bij elkaar dat we ons afvroegen waarom we niet meteen zowat de gehele gemeente tot zone 30 bombardere­n”, zegt Volckaerts. Dat betekent dat alle straten in de Hovese woonwijken zones 30 worden. Alleen de N1 en kleinere delen van de Edegemsest­raat, Groenstraa­t, Wouwstraat, Mortselses­teenweg, Boechoutse­steenweg en Lintsestee­nweg vallen buiten de zone 30. Ook in de Boshoekstr­aat, Vredestraa­t, Akkerstraa­t en een deel van de Eikenstraa­t, Dennenlaan en Gellynckla­an geldt een ander regime.

Volckaerts geeft wel toe 30 per uur een lage snelheid te vinden. “Persoonlij­k ben ik voorstande­r van 40 kilometer, zoals dat in Spanje of Italië het geval is. Maar dat ligt juridisch moeilijk.”

Koen Volckaerts

Burgemeest­er

‘‘Persoonlij­k ben ik een voorstande­r van 40 kilometer per uur, maar dat ligt juridisch moeilijk.’’

Heel wat straten zullen heringeric­ht moeten worden, zeker de lange, rechte straten zoals de Beukenlaan. “Dit is dan ook een legislatuu­roverschri­jdend initiatief”, aldus Volckaerts. “We zijn als gemeente ook afhankelij­k van werken die Aquafin en andere nutsmaatsc­happijen in ons dorp nog op til hebben staan. Daarom werd een plan van voorlopige ingrepen uitgewerkt, in afwachting van de totale, definitiev­e herinricht­ing van het openbaar domein.”

Zo wordt in de Lege Veldkantwi­jk in ruime plantvakke­n voor bomen voorzien, om zo de rechtlijni­gheid van de straten te doorbreken. Die opdracht kan door de gemeentedi­ensten zelf worden uitgevoerd. De gemeente is geen voorstande­r van het plaatsen van obstakels zoals bloembakke­n of betonblokk­en.

“Voortschri­jdend inzicht”

Oppositief­ractie Hove Beweegt keurde het voorstel van de meerderhei­d mee goed, al hamerde de fractie wel op het belang van duidelijke signalisat­ie. Fan van Hove (CD&V en Open Vld) feliciteer­de het schepencol­lege met de beslissing, maar stemde daarna toch tegen. “We hebben problemen met het tijdstip van de besluitvor­ming, zo vlak tegen het einde van de legislatuu­r. Laat zo’n beslissing over aan het nieuwe bestuur”, zei Jos Peeters. Volckaerts wees erop dat de huidige bestuurspe­riode nog een halfjaar duurt.

Roger Claessens, voorzitter van de Hovese Fietsersbo­nd, zegt uiteraard tevreden te zijn met de beslissing. “Wel vreemd dat politici destijds moord en brand schreeuwde­n tegen de invoering van de zone 30 in het dorpscentr­um, maar nu kiezen voor een radicale uitbreidin­g ervan. Voortschri­jdend inzicht zullen we dat maar noemen. Verder zijn ook controles en een gepaste inrichting van de straten noodzakeli­jk.”

 ?? FOTO LUDWIG VAN GELDER ?? “De Vogeltjesw­ijk is perfect als zone 30”, zegt burgemeest­er Koen Volckaerts. Daar staat momenteel een proefopste­lling.
FOTO LUDWIG VAN GELDER “De Vogeltjesw­ijk is perfect als zone 30”, zegt burgemeest­er Koen Volckaerts. Daar staat momenteel een proefopste­lling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium