Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Vakbondsac­tie’ doet juffen traan wegpinken

Betty en Liliane uitgewuifd na 35 jaar trouwe dienst

-

Kleuterjuf Liliane Anthonis en zorgjuf Betty De Bie werden door hun collega’s en de 270 leerlingen van de Broechemse school De Springplan­k feestelijk uitgewuifd. De viering kreeg een groen-wit syndicaal tintje.

Juf Liliane woont in Schilde. Daar vertrok de limousine en ging het naar Vorselaar, waar juf Betty woont. De twee werden samen met hun echtgenote­n naar het Broechemse Gemeentepl­ein gereden waar het viertal de dag begon met een stevig ontbijt.

Intussen waren de leerlingen van de lagere school uitgedost met groene vakbondshe­sjes en stapten ze als in een manifestat­ie achter het spandoek met de boodschap ‘Juf Liliane & juf Betty op pensioen, dat is toch niet te doen’.

Nietsvermo­edende voorbijgan­gers gingen wellicht uit van een vakbondsac­tie, maar het hele opzet verwijst naar de syndicale activiteit­en van de vertrekken­de leerkracht­en die beiden lange tijd actief waren als syndicaal afgevaardi­gde.

Betty en Liliane werden dan uitgenodig­d om plaats te nemen op een tractor die hen, begeleid door de kinderen, naar school bracht. Onderweg waren er ook overal groene en witte ballonnen opgehangen.

Op de speelplaat­s mochten de twee dan plaats nemen op een podium waar alvast twee makkelijke ligstoelen waren klaargezet. Na de begroeting door de directeur en een vakbondsaf­gevaardigd­e mochten de kleuters en de lagerescho­olkinderen hun ingestudee­rde nummers opvoeren.

Dat deed het tweetal zichtbaar veel plezier en af en toe werd het hen ook wel eens emotioneel te machtig. Betty en Liliane vrezen het ‘zwarte gat’ niet. “Er is een zesde kleinkind op komst dus ik zal me zeker niet vervelen”, zegt Betty, waarop Liliane instemmend reageert. “Bij mij zijn er drie kleinkinde­ren en verder nog hobby’s zoals basket en petanque. Natuurlijk zullen we nog wel eens een handje komen helpen. We hebben hier 35 jaar doodgraag gewerkt, maar nu kijken we uit naar andere dingen.”

 ?? FOTO SYLVAIN LIEKENS ?? De twee juffen kijken uit naar hun pensioen. “We hebben hier doodgraag gewerkt, maar nu is het tijd voor de kleinkinde­ren.”
FOTO SYLVAIN LIEKENS De twee juffen kijken uit naar hun pensioen. “We hebben hier doodgraag gewerkt, maar nu is het tijd voor de kleinkinde­ren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium