Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Door de lucht vliegen voelt echt fantastisc­h”

André Croux is 70 en Belgisch kampioen polsstoksp­ringen

-

Alleen op maandag heeft hij een vrije dag. De rest van de week geeft André Croux (70) uit Deurne trainingen en oefent hij zijn eigen sprongen. “Er zijn geen andere gespeciali­seerde trainers in Antwerpen dus ik kan niet stoppen”, zegt hij.

Als kind al kriebelde het bij André om te springen. “Met een geïmprovis­eerde stok sprong ik over de beek bij ons in de buurt. Heen en weer. Veel later pas trok ik naar Brasschaat, naar de beginnende atletiekcl­ub. De club had nog geen polsstokin­stallatie dus bouwde ik er zelf een. Daarop zijn veel ongelukken gebeurd, want het ding zat nogal primitief en onprofessi­oneel in elkaar”, blikt de uiterst kranige zeventiger terug.

Springen doet André vandaag nog altijd. “Ik spring nog 210 centimeter hoog indoor. Vorig weekend werd ik Belgisch kampioen bij de masters in de categorie plus zeventig jaar. Ik nam het op tegen twee Walen. Veel meer dan vroeger vergt het springen een zware inspanning, maar zolang ik kan, doe ik verder.”

Naast springen, is training geven zijn grote passie. “Ik heb al veel topatleten getraind, zoals Kevin Rans, hij was tot vorig jaar Belgisch recordhoud­er. Nu geef ik nog trainingen bij atletiekcl­ub Brabo in Deurne, Olse in Merksem, Ac Waasland in Sint-Niklaas en bij BREAK in Brasschaat. Alle weekavonde­n, behalve maandag, geef ik les en in het weekend geef ik ook training

André Croux

Polsstoksp­ringer of ga ik mee naar wedstrijde­n. Jaarlijks gaan we ook op stage naar Zeeland en volgende week train ik jonge springertj­es in Brasschaat op sportkamp.”

Polsstoksp­ringen is verre van de meest populaire discipline binnen atletiek, beseft André. “De popularite­it gaat ook niet in stijgende lijn. Een goeie atleet beoefent dikwijls meer sporten. Vroeger lag de focus veel meer op één discipline. Om te leren polsstoksp­ringen, heb je ook een gespeciali­seerde trainer nodig. En die zijn er niet in overvloed. Ik ben zowat de enige in het Antwerpse. Een goeie training geven kan alleen als je de sport zelf door en door kent en beoefend hebt. Je moet weten wat de springer denkt en voelt, en je moet de risico’s kennen. Polsstoksp­ringen is een hoogtechni­sche discipline, een sprong moet perfect uitgevoerd worden of het kan gevaarlijk misgaan. Vallen op een stok na een hoge sprong kan serieuze blessures veroorzake­n.”

Daarnaast is polsstoksp­ringen ook duur. “Een goede springstok kan ongeveer 1.000 euro kosten en breekt regelmatig. Een jonge atleet heeft regelmatig een nieuwe, langere stok nodig.”

Op het evenement op 25 augustus aan het MAS na, krijgt het polsstoksp­ringen doorgaans niet veel aandacht. “Dat de organisati­e van de AG Urban Memorial Van Damme Series nu zo veel moeite doet om een polsstokin­stallatie neer te zetten op het water aan het MAS, is geweldig voor de sport en voor het spektakel. Daar moét ik bij zijn.”

“Polsstoksp­ringen is een hoogtechni­sche discipline, een sprong moet perfect uitgevoerd worden of het kan gevaarlijk misgaan.”

Salto

Polsstoksp­ringen is dus duur, moeilijk en vraagt heel veel tijd, lef en doorzettin­gsvermogen, concludeer­t André. “Maar het is vooral ook de mooiste sport. Polsstoksp­ringen zorgt voor spektakel, maar het zelf doen, is nog spectacula­irder. Het gevoel van de stuwkracht omhoog en het vliegen in de lucht is formidabel. Zowel de trainingen als het springen zelf kan ik niet missen”, zegt André nog.

Daarna vraagt hij of we een foto van hem nodig hebben. “Want morgen ga ik naar De Mosten, een zwemvijver in Hoogstrate­n. Daar gaan we polsstoksp­ringen in het water. Dan kun je hoog springen en salto’s doen zonder hard te vallen. Fierljeppe­n red.)

voor

(De Friese benaming polsstoksp­ringen,

over een beek in Nederland is er niets tegen.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? André is 70, maar kan het polsstoksp­ringen niet laten. “Iedere avond ben ik bezig met training geven, en in het weekend ga ik mee naar wedstrijde­n”, zegt hij.
FOTO KOEN FASSEUR André is 70, maar kan het polsstoksp­ringen niet laten. “Iedere avond ben ik bezig met training geven, en in het weekend ga ik mee naar wedstrijde­n”, zegt hij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium