Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee keer rammen en dan brand stichten

- MARC KLIFMAN

De Nederlands­e politie zoekt met man en macht naar de man die gisternach­t met een bestelwage­n op de glazen gevel van de krantenred­actie van is ingereden. Alles wijst op een aanslag, maar het motief van de voortvluch­tige bestuurder was gisteren nog onduidelij­k. “Dit is een klap in het gezicht van de vrije pers”, reageert premier Mark Rutte.

De Telegraaf

Bewakingsb­eelden bewijzen dat de dader slechts één doel had: de redactie van de Nederlands­e krant zo hard mogelijk treffen. Omstreeks 4u ’s ochtends reed een bestelbusj­e, type Volkswagen Caddy, door de glazen gevel van het gebouw in Amsterdam. De bestuurder reed achteruit en beukte nog een tweede keer op de redactie in. Nadien stapte de dader uit en stak hij de wagen in brand, waarop een ontploffin­g plaatsvond. De vlammen sloegen zeker veertien meter hoog. De dader zelf kon op tijd vluchten en is nadien vermoedeli­jk in een donkerkleu­rige Audi weggereden.

De Telegraaf

Doodsbedre­igingen

Volgens de Nederlands­e politie bestaat er geen twijfel over dat het om een gerichte actie gaat. Paul Jansen, hoofdredac­teur van de krant, spreekt over een duidelijke aanslag. “Wij weten momenteel nog niet uit welke hoek dit komt. Het is duidelijk dat we niet overal vrienden hebben. We zullen moeten afwachten wat het onderzoek van de politie uitwijst, maar wij gaan door met ons werk. We laten ons niet intimidere­n.” Het is niet de eerste keer dat

bedreigd wordt. Vorig jaar raakte bekend dat motorclub No Surrender doodsbedre­igingen uitte aan het adres van hun misdaadjou­rnalist John van den Heuvel. Die staat sindsdien onder politiebes­cherming. “Dit komt natuurlijk hard aan bij de redactie. Iedereen is onder de indruk, maar stroopt ook de mouwen op en is gemotiveer­der dan ooit.”

De Nederlands­e premier Mark Rutte sprak gisteren zijn steun uit aan de redactie. “Dit is een klap in

Telegraaf

De het gezicht van de vrije pers en de Nederlands­e democratie”, stelt hij. De stad Amsterdam kondigt cameratoez­icht aan voor een reeks gebouwen waar redacties zitten. Ook de beveiligin­g van die gebouwen zal worden bekeken.

Mocro-maffia

Vraag is nu wie achter de aanslag zit en of er een verband is met een eerder incident vorige week, toen met een raketwerpe­r geschoten werd op een pand waar ook de uitgever van Nederlands­e tijdschrif­ten zoals en

gevestigd is. Volgens de bekende Nederlands­e misdaadjou­rnalist Peter R. de

Panorama

Nieuwe Revu Vries staat het nog niet vast dat criminele motorclubs of de zogenoemde Mocro-maffia, die de Amsterdams­e onderwerel­d in haar greep houdt, achter de aanslag zitten.

“Het kan evengoed een individu zijn dat vindt dat hij onheus is behandeld. Je ziet dat er een bepaald opzet is, maar de manier waarop het werd uitgevoerd is een beetje knullig”, zegt hij. Amsterdam heeft gisteren beslist om de vijf redacties van kranten en magazines in de stad extra te beveiligen met “zichtbaar toezicht” en camerabewa­king.

 ??  ?? De bestuurder reed twee keer tegen de glazen gevel van het gebouw. Dan stapte hij uit en stak hij de wagen in brand om de boel op te blazen.
De bestuurder reed twee keer tegen de glazen gevel van het gebouw. Dan stapte hij uit en stak hij de wagen in brand om de boel op te blazen.
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Forensisch­e experts onderzoeke­n de plaats van de aanslag in Amsterdam.
FOTO EPA-EFE Forensisch­e experts onderzoeke­n de plaats van de aanslag in Amsterdam.
 ?? FOTO'S TELEGRAAF ??
FOTO'S TELEGRAAF

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium