Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Inreisverb­od voor moslimland­en blijft

President Trump behaalt grote overwinnin­g

- INE ROOX

Het Hooggerech­tshof heeft de knoop doorgehakt. Het controvers­iële inreisverb­od voor moslims van de regering-Trump was al sinds december van kracht, maar nu zijn ook de procedures over de grondwette­lijkheid ervan van de baan.

Het Amerikaans­e Hooggerech­tshof heeft gisteren met de kleinst mogelijke meerderhei­d (vijf tegen vier) bepaald dat het omstreden inreisverb­od van president Trump mag worden gehandhaaf­d. Het inreisverb­od voor reizigers uit een reeks voornameli­jk islamitisc­he landen werd ingevoerd in het kader van de nationale veiligheid. Maar de wet kreeg al snel de bijnaam “moslimban” omdat er uitdrukkel­ijk moslims mee zouden worden geviseerd.

Het inreisverb­od, dat in januari vorig jaar werd ingevoerd, veroorzaak­te onmiddelli­jk chaos op de vliegvelde­n en kreeg veel kritiek. Ook van meerdere lagere rechtbanke­n, waar het inreisverb­od snel werd aangevocht­en. Er kwamen nadien nog twee aanpassing­en aan de “moslimban”, waardoor het voor critici moeilijker werd vol te houden dat het om een anti-islamitisc­h inreisverb­od zou gaan. Zo zijn burgers uit Tsjaad intussen wel weer welkom en werden Noord-Korea en Venezuela dan weer aan de lijst toegevoegd.

Geen discrimina­tie

De derde versie van het inreisverb­od is al sinds december van kracht. Eind vorig jaar oordeelde het Hooggerech­tshof al dat het inreisverb­od mocht worden toegepast, terwijl de juridische procedures over de grondwette­lijkheid van de beleidsmaa­tre- gel verder liepen. Die zijn nu dus van de tafel geveegd. Het inreisverb­od blijft gelden voor reizigers uit Iran, Libië, Syrië, Jemen, Noord-Korea en Venezuela. Volgens het Hooggerech­tshof is er geen sprake van discrimina­tie en heeft de president de macht om immigratie te reguleren.

Trump stelt het arrest van het Hooggerech­tshof voor als een grote overwinnin­g. “Wow”, stuurde hij via Twitter. Over zijn nederlaag aan de grens met Mexico is hij minder spraakzaam. Daar hebben de grensautor­iteiten besloten migranten voorlopig niet langer door te verwijzen voor vervolging, tot de chaos na de gedwongen scheidinge­n van ouders en kinderen aan de grens wat is opgeklaard.

 ?? FOTO AFP ?? President Trump in zijn nopjes. “Wow”, stuurde hij via Twitter.
FOTO AFP President Trump in zijn nopjes. “Wow”, stuurde hij via Twitter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium