Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stiekem in opmars: vier porties voor de prijs van vijf

Grotere verpakking­en lang niet altijd meer goedkoper

-

Er was een tijd dat een doosje smeltkaasj­es met 24 porties goedkoper was dan twee doosjes met 12 porties. Of dat een fles afwasmidde­l van 1,5 liter minder kostte dan twee flesjes van 75 centiliter. Dat is niet langer het geval, waarschuwt Test-Aankoop.

“De reclame wil ons doen geloven dat grootverpa­kkingen goedkoper uitkomen. Dat hebben we ook altijd blindeling­s geloofd. Nochtans blijkt het niet altijd waar te zijn”, klinkt het bij Test-Aankoop.

De consumente­norganisat­ie voerde half mei een steekproef uit in een aantal supermarkt­en. De melkerijbo­ter van Everyday, het instapmerk van Colruyt, is een van de meest frappante voorbeelde­n. Wie een blok van 1 kg koopt, betaalt 8,49 euro. Wie vier pakjes van 250 gram koopt, betaalt slechts 6,36 euro voor diezelfde kilo boter. Nog gekker: wie er meteen vijf koopt, betaalt nog altijd maar 7,95 euro. Met het geld dat je uitgeeft aan één blok van 1 kilo – vier porties van 250 gram, dus – kun je dus eigenlijk vijf aparte blokken kopen.

De schuld van de Nederlande­rs Vier porties kopen, vijf betalen: het lijkt wel de omgekeerde wereld. En ook voor scheermesj­es, zeep en rijst werden opvallende verschille­n vastgestel­d. Heeft de reclame ons dan al die tijd iets op de mouw gespeld?

“Ja en nee”, zegt supermarkt­kenner Gino Van Ossel. “Het is allemaal een gevolg van de groeiende concurrent­ie, waardoor supermarkt­en de prij- zen laten zakken. Vooral bij de kleinere verpakking­en, want die worden het vaakst verkocht. Dat heeft onder meer te maken met het groeiende aantal singles en het feit dat ook binnen gezinnen meer individuee­l wordt gekocht en geconsumee­rd.”

Maar er is nóg een verklaring: de opkomst van de Nederlands­e winkelkete­ns. “In Nederland zijn de verpakking­en sowieso minder groot dan hier. Onze noorderbur­en wonen niet alleen kleiner, ze doen ook vaak hun boodschapp­en met de fiets. Albert Heijn, Kruidvat en andere ketens verkopen die Nederlands­e verpakking­en ook bij ons, en kunnen zo in hun advertenti­es uitpakken met lagere prijzen voor pakweg een flesje shampoo.”

Aandachtig vergelijke­n

Voor de prijsbewus­te consument zit er maar één ding op: verder kijken dan uw neus lang is. “Sinds kort zijn winkels verplicht om de prijs per kilo, liter of dosis te vermelden. Check dus die prijs”, adviseert Test-Aankoop. En beslis dan met kennis van zaken, want een kleinere verpakking “is sneller aan vervanging toe en veroorzaak­t ook meer afval”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium