Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pijnlijk afscheid van olifantje Tarzen

Wat een rampjaar: Planckenda­el verliest derde olifant in een maand tijd

- WARD BOSMANS, BIEKE LATHOUWERS

“Tarzentje, we hadden zo graag gehad dat je dit allemaal kon overleven. Dat alles een nare droom was. Dat is het spijtig genoeg niet”, reageert superfan Kris Lamon in tranen op de dood van weesolifan­tje Tarzen (11 weken) in Planckenda­el. De verzorgers en fans zijn in shock na de dood van drie olifanten én een leeuw in een maand.

Het leek de goede kant uit te gaan met Tarzen. Na de dood van Phyo Phyo drie weken geleden werd gevreesd voor een doemscenar­io: een zuigeling die het zonder moeder moet stellen, is geen evidentie.

Maar de verzorgers zetten alles op alles. Ze gaven het kleine bulletje om de twee uur een papfles. Dag én nacht. Na twee weken op intensieve – lees: in de binnenstal, zonder publiek – leek het de goede kant op te gaan. Tarzen werd aanvaard door de groep. De twee andere kleintjes namen hem mee op sleeptouw en de volwassen vrouwen zorgden elk om beurt voor het mannetje.

107 kilogram

Eens de deur weer openging, op 18 juni, zag ook het publiek dat Tarzen meespeelde en rondhuppel­de. Al was het voor iedereen even schrikken dat Tarzen zo veel kleiner en dunner was dan Suki en TunKai. Hij woog amper 107 kilogram, terwijl sommige baby-olifantjes bij de geboorte al 100 kilogram wegen. Waarschijn­lijk kreeg hij al onvoldoend­e voedingsst­offen tijdens de zwangersch­ap en heeft hij die groeiachte­rstand nooit kunnen bijbenen.

Dinsdag zakte Tarzen door zijn poten. “De dierenarts kwam in allerijl ter plaatse, maar de toestand van Tarzen ging zo snel achteruit dat hij niets meer kon doen”, vertelt wetenschap­sdirectric­e Linda Van Elsacker. De dierenarts diende hem via een infuus medicatie toe. Tarzen werd er rustig van en viel in slaap. Hij is nooit meer wakker geworden.

“We hebben alles gedaan om hem erdoor te krijgen. We verzonnen van alles om hem goed te doen drinken, wat hij ook deed, maar het heeft niet mogen zijn”, reageert coördinato­r Ben Van Dyck. “We zijn hier altijd heel bang voor geweest, maar we hebben ons vastgeklam­pt aan elk sprankeltj­e hoop. Nu is het voorbij. We zijn sprakeloos van verdriet.”

Buitenperk

Hetzelfde gevoel leeft bij de vaste bezoekers van het olifantenp­erk. Al beseffen zij dat het voor de verzorgers nog veel erger moet zijn. “Dit is zo verschrikk­elijk voor al wie de olifantenf­amilie van Planckenda­el een warm hart toedraagt. Dit had een feestjaar moeten worden, maar spijtig genoeg blijkt het er eentje met een gitzwarte band”, vat Kris Lamon samen. “Het ga je goed daarboven kleine prins, je zal gemist worden. Het leven is hard, bikkelhard, dat beseffen we nu hoe langer hoe meer.”

Voor de olifantenk­udde gaat het leven verder. De overige zeven dieren namen afscheid van Tarzen en mochten daarna weer in het buitenperk. Of zij hieronder lijden, moet nog blijken.

De meeste bezoekers waren gisterenmi­ddag nog niet op de hoogte van het overlijden van Tarzen en genoten van de olifanten die een verfrissen­de plons namen. Abonnees Gilbert Van Rompaey en zijn vrouw Gladys uit Peulis (Putte): “Wablieft? Tarzen overleden? Wat een ramp! Dat moet pijn doen bij de verzorgers. We waren net zo blij dat de olifanten eindelijk weer in het buitenperk waren na het overlijden van Qiyo en Phyo Phyo, en nu dit... Laat ons hopen dat de tegenslag nu voorbij is.”

De Nederlands­e Astrid komt minstens een keer per maand helemaal uit Zwolle naar Planckenda­el. “Ik kom speciaal voor de olifanten. Ik vind het fascineren­d om te zien hoe ze samenleven en hoe sterk de

familieban­d is. Ik heb het nieuws net vernomen. Wat een treurnis.” Speciaal voor Tarzen

En Kathleen Leboy uit Lier heeft net op Facebook gelezen dat Tarzen overleden was. “Ik ben er helemaal door aangedaan. We kwamen vandaag naar hier om het babyolifan­tje voor de eerste keer te zien. Het heeft niet mogen zijn. Ik hoop dat de kudde dit nieuwe verlies snel te boven komt.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Phyo Phyo en Tarzen: intussen treurt Planckenda­el om moeder en zoon.
FOTO RR Phyo Phyo en Tarzen: intussen treurt Planckenda­el om moeder en zoon.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium