Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vuurdoop voor minimale dienstverl­ening op het spoor

Morgen rijdt maar 1 op de 3 treinen

- HANNES CATTEBEKE

Door de staking van de socialisti­sche vakbond ACOD zal er vrijdag maar één op de drie treinen rijden. Ook zaterdag zal het verkeer volgens de NMBS ernstig verstoord zijn. Het is de eerste keer dat er wordt gebruikgem­aakt van de minimale dienstverl­ening. De NMBS raadt alle reizigers aan om op voorhand de website te controlere­n of hun trein rijdt of niet.

Zal ik de komende dagen mijn trein kunnen nemen?

De staking van de ACOD start vanavond om 22u en loopt nog tot zaterdagav­ond 22u. Tijdens die 48 uur schakelt de NMBS voor het eerst over op minimale dienstverl­ening. Sinds gisteravon­d staat er op de website van de spoormaats­chappij een overzicht van alle treinen die geschrapt worden. Volgens de NMBS zal ongeveer één op de drie treinen rijden. De IC-treinen krijgen voorrang. In de spitsuren rijden ook een aantal S- en L-treinen. Voor zaterdag is er nog geen gedetaille­erd overzicht. “Sowieso zal de reiziger ’s ochtends kunnen zien of zijn trein die dag rijdt of niet”, zegt de NMBS. Wel is nu al beslist dat er geen extra treinen naar de kust komen.

Wat houdt de minimale dienstverl­ening precies in? “Van een minimale dienstverl­ening mag je geen maximale ser-

vice verwachten”, zegt treinexper­t Herman Welter. De bedoeling van de regeringsp­artijen was om de reiziger een minimum aan treinen te garanderen. Het oorspronke­lijke plan, om een deel van de werknemers te verplichte­n te werken, haalde het niet. Het enige verschil met vroegere stakingsda­gen is dus de verbeterde informatie. De NMBS weet hoeveel werknemers er de komende dagen zullen werken. Op basis daarvan is een aangepast rittensche­ma uitgewerkt.

Waarom staakt ACOD wel en ACV niet? Beide vakbonden hebben tegen de minimale dienstverl­ening een

klacht lopen bij het Grondwette­lijk Hof. Volgens hen druist de regeling in tegen het recht op staken. Toch maakt ACV er geen punt van dat de NMBS er nu voor het eerst gebruik van maakt. ACOD staakt omdat niet al het spoorperso­neel is opgenomen op de lijst met zware beroepen. Ook verschille­nde kleinere vakbonden hadden stakingen aangekondi­gd. Maar hun aanzegging­en werden om procedurel­e redenen geweigerd door de NMBS.

Wat gaat dat geven op de weg?

ACOD lijkt niet toevallig de komende twee dagen te hebben gekozen. Vrijdag begint de vakantie en dus ook de uittocht naar het zuiden. “Het wordt sowieso een extra drukke en lange avondspits”, zegt Joni Junes van VAB. “Voeg daar nog het extreem mooie weer aan toe en je weet dat er ook op zaterdag grote files dreigen, zowel richting het zuiden als naar de kust.” In Wallonië zijn er bovendien een aantal grote werven en in Brussel gaat de Leopold II-tunnel dicht. “Dat wordt sowieso chaos”, zegt Junes. Festivals trachten festivalga­ngers nu nog meer te overtuigen om met de fiets te komen. Zo geeft elrow Town in Antwerpen de fietsers 5 euro cash terug.

 ?? FOTO REUTERS ?? De staking zorgt sowieso voor heel wat hinder. Reizigers zullen ’s ochtends op de website moeten zien of hun trein rijdt of niet.
FOTO REUTERS De staking zorgt sowieso voor heel wat hinder. Reizigers zullen ’s ochtends op de website moeten zien of hun trein rijdt of niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium