Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bij 1 op de 3 controles kreeg minderjari­ge alcohol

FOD Volksgezon­dheid voert nog de hele zomer actie

- (mkm)

Iedereen was gewaarschu­wd: na de examens en tijdens WK-matchen zou Volksgezon­dheid extra controlere­n op alcoholmis­bruik bij tieners. En toch hebben de controleur­s volop inbreuken vastgestel­d. Bij 270 controles werden 78 pv’s opgesteld, dat is bijna één op de drie.

Met het mooie weer, het einde van de examens op middelbare scholen én de WK-gekte zou het bier rijkelijk vloeien. Dus wilde Volksgezon­dheid nagaan hoe gemakkelij­k jongeren aan alcohol konden geraken. Heel gemakkelij­k, zo bleek. Want aangekondi­gde controles of niet, nogal wat verkopers werden betrapt op de illegale verkoop van alcohol aan minderjari­gen.

“In totaal voerden we 270 controles uit en we stelden daarbij 78 inbreuken vast. Bij ongeveer 30% van de controles werd dus alcohol geschonken aan minderjari­gen. Dat is veel”, zegt Paul Van den Meerssche, hoofdinspe­cteur van de FOD Volksgezon­dheid.

Het grootste deel van de controles gebeurde vrijdag bij feestjes om het einde van de examens te vieren. Daarbij werden jonge, pas afgestudee­rde krachten ingezet. Die kunnen zich makkelijke­r tussen de jongeren mengen en overtreder­s betrappen. Het is uiteindeli­jk niet de minderjari­ge die een hoge boete riskeert, wel de verkopers of de ‘doorgevers’. De inspecteur­s stelden vast dat veel oudere jongeren alcoholisc­he drank doorgaven aan minderjari­gen. “Maar ook de helft van de gecontrole­erde nachtwinke­ls verkocht drank aan kinderen.”

Hele zomer controles

De hele zomervakan­tie gaat Volksgezon­dheid nog controles uitvoeren om drankverko­op aan minderjari­gen tegen te gaan. Tijdens de komende WK-matchen volgen er nog acties, maar de controleur­s gaan ook kleinere festivals en optredens in steden en gemeenten aandoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium