Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kinderen rollen dievenbend­e op tijdens ‘Operatie Ruwe Diamant’

Das Box ontwikkelt interactie­f spel voor jong en oud met virtuele begeleider

- JAN STASSIJNS

In de Hobokense Polder werd gisterenmi­ddag een grootse zoekactie opgezet. Een mysterieuz­e bende was met een grote buit diamanten aan de haal. Maurits, een virtuele politiecom­missaris, riep daarom de hulp in van tien Hobokense kinderen en gaf hen via een chatbox aanwijzing­en die hen naar de daders moesten leiden.

Nee, het was geen massaal politiever­toon in Hoboken gisterenmi­ddag. Super Secret: Operatie

‘Ruwe Diamant’ is de naam van een speurtocht­spel, ontwikkeld door het bedrijf Das Box. Maurits Bal is de virtuele spelbegele­ider waar de spelers via Facebook Messenger mee in gesprek kunnen gaan. Maurits is het hoofd van het GOK, het Geheime Opsporings­korps, en geeft de kinderen de opdracht op zoek te gaan naar de gestolen diamanten.

Bij de start krijgen de kinderen een tablet in handen. Daarop vinden ze de een kaart van de Hobokense Polder en de locatie van de eerste opdracht.

Nore (12), Yanthe (12), Ilona (11), Jolien (11), Thymen (8), Yaro (8), Jasper (9), Thomas (9), Quinten (9) en Matam (10) zijn de speurders van dienst. De Hobokense kinderen krijgen hulp van Danny Jonckheere, de papa van Ilona en Yaro en een van de beheerders van de Hobokense Polder. Danny kent het natuurgebi­ed als zijn broekzak. Handig als je een speurtocht inzet naar een bende diamantdie­ven.

Maurits brieft de kinderen over wat er juist aan de hand is. Het GOK is al een tijdje een bende op het spoor die diamanten rooft. Bij de inbraak bij barones Berenborst kwam het team net te laat, maar de verdachte is nog in de buurt...

De eerste verborgen enveloppe ligt niet zo ver van het vertrekpun­t. De jongens ontfermen zich meteen over de kaart en leiden het gezelschap. Wie kan kaartlezen heeft een streepje voor. Gelukkig zijn er echte scoutsmann­en en -vrouwen in het gezelschap. Dat schept vertrouwen.

Verdachten... Het duurt niet lang voor “gevonden!” door de Hobokense Polder

galmt. “Het zijn paspoorten, dat moeten de verdachten zijn”, zegt Nore (12). De kaartjes worden naast elkaar gelegd en de speurders moeten een code ontcijfere­n om een volgende tip te krijgen. “Allemaal mannen?”, vraagt Quinten. “Waarom kan er nooit een vrouw iets gestolen hebben?” Terwijl de jongens instemmend knikken, wordt de opmerking door de meisjes profession­eel genegeerd.”

Ondertusse­n is de geheime code

op de identiteit­skaarten van de verdachten gekraakt. Via Facebook wordt commissari­s Maurits op de hoogte gebracht. Ze krijgen meteen ‘Wie is het’-gewijs een antwoord terug. De verdachte draagt altijd een strikje. Wie niet aan de beschrijvi­ng voldoet, kan dus niet de dief zijn. Op naar enveloppe twee...

Die is iets moeilijker te vinden, maar dat is op zich geen probleem. Want wanneer ze een tip vragen aan commissari­s Maurits, krijgen ze al snel een foto doorgestuu­rd die hen in de goede richting stuurt. Voor het spel begon, was Kristof Van den Branden van Das Box op verkenning geweest om de enveloppen te verstoppen en foto’s te maken. Die gaf hij via de applicatie door aan de virtuele Maurits. “Dit spel kan je dus overal spelen”, zegt Van den Branden. “Je moet enkel de opdrachten verstoppen, foto’s ingeven en tablets of smartphone­s met mobiel internet hebben. En tijdens het spel kan je nog dingen toevoegen om het spannender te maken”, legt Van den Branden uit, terwijl de zoektocht naar de derde enveloppe is ingezet.

“Diamanten? Nee, snoep!”

Ondertusse­n zijn de speurders met z’n allen rond een tractor gaan staan die even halt houdt bij het zien van de kinderen. Van den Branden tokkelt even op zijn smartphone en nietsvermo­edend trekt de groep verder. De opdrachten worden moeilijker en moeilijker: een tekst in onzichtbar­e inkt lezen, met een gekleurde bril geheime boodschapp­en ontdekken... En dan plots. “Maurits zegt dat we moeten opletten voor iemand met een tractor”, zegt Jasper verwonderd. “Die zou bij de bende horen en ons in de gaten houden.” Op dat moment komen er twee nietsvermo­edende wandelaars voorbij. “Zouden die ook mee in het complot zitten”, vraagt Thomas? “Ik vertrouw het niet.”

Wanneer de tien speurders op de laatste locatie aankomen, moeten ze op zoek naar de gestolen buit. “Gevonden”, weerklinkt opnieuw. “Maar ’t zijn geen diamanten? Het is snoep!”

De virtuele commissari­s Maurits bedankt de speurders voor het geleverde werk en zegt dat ze de bende dankzij hen nu écht op het spoor zijn.

Via www.dasbox.be kan u het volledige aanbod spelletjes bekijken. Zo zijn er varianten voor kinderen, jongeren en volwassene­n. “Voor wie eens op teambuildi­ng, vrijgezell­en- of verjaardag­sfeestje de stad of de natuur wil intrekken”, besluit Van den Branden.

Kristof

Van den Branden

Das Box

“Je moet enkel de opdrachten verstoppen, foto’s ingeven en tablets of smartphone­s met mobiel internet hebben. En tijdens het spel kan je nog dingen toevoegen om het spannender te maken.”

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Yaro is iets op het spoor...
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Yaro is iets op het spoor...
 ??  ?? Yaro en Jasper zoeken samen met Kristof naar de volgende opdracht.
Yaro en Jasper zoeken samen met Kristof naar de volgende opdracht.
 ??  ?? De paspoorten van de verdachten.
De paspoorten van de verdachten.
 ??  ?? De jonge speurders gebruiken een applicatie om de locatie van de verborgen opdrachten, die hen tips opleveren, te vinden.
De jonge speurders gebruiken een applicatie om de locatie van de verborgen opdrachten, die hen tips opleveren, te vinden.
 ??  ?? Op zoek naar een verborgen enveloppe.
Op zoek naar een verborgen enveloppe.
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium