Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“850.000 Vlamingen kunnen onvoldoend­e lezen of schrijven”

Open School Antwerpen richt zich op terugdring­en laaggelett­erdheid en bouwt campus op Turnhoutse­baan

-

Het voormalige gebouw van Vooruitzic­ht op de Turnhoutse­baan in Borgerhout wordt momenteel verbouwd tot nieuwe campus voor Open School Antwerpen. Achter het gebouw komt ook nog een nieuwbouw met meer ruimte voor leslokalen. Open School Antwerpen is volwassene­nonderwijs gericht op het terugdring­en van de laaggelett­erdheid.

Open School Antwerpen heeft zo’n tienduizen­d cursisten in de provincie en die hebben allemaal een leslokaal nodig. De school ligt verspreid over verschille­nde huurpanden in en rond de stad, maar koopt nu voor het eerst een eigen gebouw aan. “We kampen met een tekort aan lokalen”, zegt directeur Inge Schuurmans. “Omdat een huurcontra­ct van een van onze panden in Berchem afliep en niet verlengd kon worden, moesten we op zoek naar een nieuwe locatie. Nu breiden we uit op de Turnhoutse­baan. Het voormalige gebouw van het Vooruitzic­ht wordt volledig omgebouwd tot school, die werken zijn klaar in oktober. En we zetten er ook nog een nieuwbouw. Die werken starten in het najaar.”

In totaal zullen een honderdtal medewerker­s van Open School Antwerpen werken op de Turnhoutse­baan. Er komen vier leslokalen in het gerenoveer­de gedeelte en vier in de nieuwbouw. In het nieuwe pand komt nog een vergaderza­al en een cafetaria. In het gerenoveer­de gedeelte komt een cafetaria die bemand zal worden door de cursisten.

Moedertaal

Het aantal cursisten van Open School Antwerpen gaat in stijgende lijn. Cursisten volgen er gratis lessen basiseduca­tie. “Wij geven onder meer rekenen, algemene vorming, computer en Nederlands. Zo’n 80% van onze cursisten is anderstali­g, maar we hebben ook leerlingen die het Neder- lands als moedertaal hebben. Ook bij die groep is een groot deel onvoldoend­e geletterdh­eid. Voor Open School Antwerpen is het vaak moeilijk om die doelgroep te bereiken omdat de drempel hoog is. Anderstali­ge cursisten stromen vooral door via inburgerin­gsprogramm­a’s.”

Uit een grootschal­ig onderzoek van PIAAC (Programme for the Internatio­nal Assessment of Adult Competenci­e) blijkt dan 1 op 7 volwassen Vlamingen of 700.000 à 850.000 onvoldoend­e kan lezen, schrijven of digitaal meekan om naar behoren te functioner­en in de maatschapp­ij. “Als we dit percentage toepassen op ons werkingsge­bied, de stad Antwerpen, dan gaat dat over ongeveer 47.000 onvoldoend­e geletterde Antwerpena­ren.”

De laaggelett­erdheid bij jongeren is volgens Schuurmans opvallend. “In 2013 zijn ook jongeren die afstuderen met een diploma uit het secundaire onderwijs toegevoegd aan onze doelgroep. In totaal is 9% van de Vlamingen tussen 16 en 24 jaar onvoldoend­e geletterd.” Ook op die doelgroep zet Open School Antwerpen in. “Onze droom is om een volledige campus te hebben in de stad, zoals bijvoorbee­ld de Karel de Grote Hogeschool of de AP Hogeschool, maar daarvoor is er veel meer budget nodig.”

 ??  ?? Uit onderzoek van PIAAC blijkt dat bijvoorbee­ld 14% van de Vlaamse volwassen mannen laaggelett­erd is.
Uit onderzoek van PIAAC blijkt dat bijvoorbee­ld 14% van de Vlaamse volwassen mannen laaggelett­erd is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium