Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Europese deadline voor Merkel

Migratie hete aardappel op EU-top onder hoogspanni­ng

- MARC VAN DE WEYER

Het zijn heftige dagen bij onze oosterbure­n. De Weltmeiste­r dondert uit het WK en de ‘machtigste vrouw ter wereld’ wankelt. De EU-top over migratie die vandaag van start gaat, kan beslissend zijn voor de politieke toekomst van de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel. Maar ook voor de EU zelf “staat er heel veel op het spel”, waarschuwt Europees president Donald Tusk.

Staatssecr­etaris Theo Francken voorspelde al dat er binnen de vijf jaar geen Europese Unie meer zal zijn als er geen oplossing komt voor het migratievr­aagstuk. In een interview met het Duitse magazine

verkort de Italiaanse minister van Binnenland­se

Zaken Matteo

Der Spiegel Salvini de deadline tot een jaar: “De komende maanden beslissen of het project in de huidige vorm nog zin heeft.”

De euroscepti­sche Lega-leider zegt het in zijn typische stijl. Maar om de vaststelli­ng dat de EU in zwaar weer zit, kunnen ook proEuropea­nen niet heen. Europees president Donald Tusk klinkt bijna even somber in de brief die hij naar aanleiding van de top aan de staatshoof­den en regeringsl­eiders stuurt. Als Europa niet snel een oplossing vindt voor de illegale migratiest­romen, zullen steeds meer burgers hun toevlucht zoeken bij “anti-Europese en illiberale bewegingen”, voorspelt hij. “Er staat heel veel op het spel. En er is weinig tijd.”

Begin van het einde? Op de EU-top die vandaag van start gaat moeten de Europehet

se regeringsl­eiders niet een maar twee gordiaanse knopen ontwarren: de Europese begroting voor de komende zeven jaar én de migrantenc­risis. De minitop van vorig weekend bracht geen uitzicht op een oplossing voor die laatste hete aardappel. De posities binnen Europa liggen mijlenver uit

elkaar, zelfs tot binnen de regering van de machtigste lidstaat.

Daar wankelt de ooit zo onverstoor­bare bondskanse­lier Angela Merkel nu haar minister van Binnenland­se Zaken Horst Seehofer dreigt om migranten die in een ander EU-land geregistre­erd zijn, aan de grens terug te sturen. Volgens Merkel is dat de start van een Europese kettingrea­ctie van gesloten grenzen en daarmee echt het begin van einde voor Europa.

De nieuwe Italiaanse regering ligt nog steeds dwars omdat ze de instroom van migranten met alle geweld wil stoppen. In het interview in Der Spiegel zegt Salvini dat ngo’s moeten stoppen met het redden van migranten in de Middelland­se Zee omdat dat mensensmok­kel aanmoedigt. Het redden moet overgelate­n worden aan Noord-Afrikaanse kustwachte­n, aldus Salvini. En intussen blijven de Midden-Europese Visegradla­nden – het Hongarije van Viktor Orban voorop – bot weigeren vluchtelin­gen uit Italië op te vangen.

Ontschepin­gsplatform­s

Hoe kan de migratiekn­oop dan in godsnaam ontward worden? Het meest besproken plan is dat van de voorzitter van de Europese Raad Tusk: buiten de EU – waarschijn­lijk in Noord-Afrika, al wordt ook Albanië genoemd – moeten er ‘ontschepin­gsplatform­s’ komen waar “echte vluchtelin­gen” van economisch­e migranten gescheiden worden. Volgens Tusk de beste methode om het businessmo­del van mensensmok­kelaars te ondermijne­n en de “stromen te stoppen en het tragische verlies van mensenleve­ns op zee te beëindigen”.

Tusk en de Europese leiders die al hun steun aan zijn plan betuigden, beseffen dat het veel geld gaat kosten. Een Turkijedea­l met landen als Libië, Egypte of Tunesië kan alleen met hun medewerkin­g en tot op heden toonden zij weinig animo voor het Europese plan. De Libische regering liet al weten dat vluchtelin­genkampen bij hen niet kunnen. De Albanese premier Edi Rama maakte gisteren duidelijk dat er in zijn land geen ‘opvangkamp’ komt. Hij is tegen het “dumpen van wanhopige mensen als ging het om afval”. Zelfs in ruil voor EU-lidmaatsch­ap wil hij niet meewerken.

Veel kleine deals

Kanselier Merkel zit intussen met haar eigen dreigende deadline. Van de Beierse zusterpart­ij CSU kreeg ze tot 1 juli, na de EUtop dus, om een Europese oplossing voor de migratiepr­oblematiek te vinden. Anders zet CSUvoorzit­ter en minister van Binnenland­se Zaken Horst Seehofer door met zijn plan om Duitse grenzen te sluiten voor asielzoeke­rs die in andere EU-landen geregistre­erd zijn.

Een Europese doorbraak zit er zo goed als zeker niet in. En dus mikt Merkel op bilaterale akkoorden met landen als Spanje, Griekenlan­d, Italië en Bulgarije: toegangspo­orten tot de EU.

Dit weekend zit Merkel samen de CSU-top om de resultaten te beoordelen. Als Seehofer toch zijn plan uitvoert en migranten aan de Duits-Oostenrijk­se grens begint terug te sturen, kan Merkel gezichtsve­rlies alleen vermijden door hem de laan uit te sturen. Daarmee beëindigt ze de bijna zeventig jaar oude band tussen de partijen én haar regeringsc­oalitie. Het is de vraag of de Beierse conservati­even bereid zijn het zover te laten komen. Daar staat tegenover dat ze doodsbang zijn voor de regionale verkiezing­en in oktober. Het extreemrec­htse Alternativ­e für Deutschlan­d – hevig anti-Merkel en antimigrat­ie – dreigt een einde aan hun absolute meerderhei­d in de Beierse Landtag te maken. En dus speelt de CSU het spel bikkelhard.

 ?? FOTO EPA ?? Het reddingssc­hip Lifeline mag met geredde migranten een Maltese haven binnenvare­n. Maximaal vijftien opvarenden zullen opvang krijgen in ons land.
FOTO EPA Het reddingssc­hip Lifeline mag met geredde migranten een Maltese haven binnenvare­n. Maximaal vijftien opvarenden zullen opvang krijgen in ons land.
 ?? FOTO AFP ?? Angela Merkel staat onder immense druk. Zowel in Europa als op het thuisfront waar de minister van Binnenland­se Zaken Horst Seehofer het been stijf houdt op het vlak van het migratievr­aagstuk.
FOTO AFP Angela Merkel staat onder immense druk. Zowel in Europa als op het thuisfront waar de minister van Binnenland­se Zaken Horst Seehofer het been stijf houdt op het vlak van het migratievr­aagstuk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium